Unikátní expedicí chce invalidní sportovec motivovat

Praha - Na unikátní cyklistickou expedici nazvanou "Cesta za snem" se v ranních hodinách vydal amatérský sportovec Heřman Volf, který je po úraze upoután na invalidní vozík. Speciálně upravené kolo ho má za tři týdny dovézt z Prahy do Paříže, kde ho očekává český velvyslanec Pavel Fischer. Svým počinem chce motivovat lidi s postižením k aktivnějšímu životu. Součástí projektu je také finanční sbírka, část výtěžku půjde na konto Bariéry. Zájemci mohou sledovat expedici i na internetových stránkách http://www.mildproduction.com/hermanvolf/index.htm.

Na cestu se vydal s doprovodným týmem symbolicky z parkoviště Paříž u pražské Metropole Zličín, kde se s ním vedle rodinných příslušníků rozloučil i předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, který jeho projekt podpořil. Do skutečné Paříže vzdálené 1540 kilometrů by měl Volf dorazit 1. srpna.

Heřman Volf o přípravách:

„Táta mi udělal trenažér a rotoped, na kterém jsme hodně trénovali. Jezdili jsme na kole, jak se dalo. Protože chodím do práce a mám děti, tak to bylo jen decentní, nic extra. “

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Trasa vede po mezinárodní cyklistické stezce Paneuropa - Radweg. Heřmana Volfa a jeho doprovod čeká denně přibližně 100 kilometrů. Celodenní odpočinek plánují jednou za čtyři dny. „Jsme zvyklí jezdit delší trasy, takže by snad neměl být problém,“ řekl před výjezdem pro ČT spoluautor projektu Miloslav Doležal.

„Uvědomil jsem si, že splněním tohoto snu bych mohl pomoct i někomu dalšímu, kdo se ocitl v podobné situaci. Pomoct mu uvědomit si, že život úrazem neskončil a že možná něco nového začíná,“ napsal na svých stránkách Volf.

Heřman Volf

* 1964

Od čtyř let se aktivně věnoval sportu. Až do roku 1994 působil v atletickém klubu Slavia IPS, jeho specializací byl hod oštěpem a vytrvalostní běh. Dále se věnoval plavání, potápění, cyklistice a lyžování. V roce 2006 utrpěl těžký úraz páteře, který ho upoutal na invalidní vozík. Po návratu z rehabilitačního ústavu začal opět aktivně sportovat. Lyžuje na monoski, jezdí na speciálně upraveném kole a připravuje se na složení potápěčských zkoušek. Aktivní návrat do života se mu podařil prý jen díky rodině a přátelům a jejich osobní i finanční podpoře. Cestovat po Evropě na kole prý chtěl už jako zdravý a cestou do Paříže si tak plní jeden ze svých dávných snů.

  • Trasa „Cesty za snem“ autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98015.jpg
  • Logo projektu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/981/98016.jpg