O víkendu zemřeli při nehodách už čtyři motocyklisté

Kosova Hora (Příbramsko) - O víkendu zemřeli na českých silnicích už čtyři motocyklisté. Ke třem sobotním obětem dopravních nehod mezi motorkáři dnes přibyl motocyklista, který zahynul ráno při nehodě u Kosovy Hory na Příbramsku. Právě na motorkáře se chce policie v rámci kontrolních a preventivních akcí více zaměřit. Z jejího vyšetřování totiž vyplynulo, že za většinu havárií si mohou motorkáři sami.

Kolize se stala ve směru na Sedlčany. Na motocyklu jeli dva lidé. „Řidič motocyklu vlivem nepřiměřené rychlosti nezvládl stroj a narazil do příkopu,“ řekl ČT mluvčí středočeské policie Pavel Truxa. Jeden z mužů byl na místě mrtev, druhý utrpěl vážná zranění. Zraněný muž byl v bezvědomí, záchranáři ho po ošetření letecky přepravili do jedné z pražských nemocnic, uvedla mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková. Druhého muže se už nepodařilo zachránit.

V sobotu zemřelo na českých silnicích sedm lidí, z nichž nejméně tři byli řidiči motocyklů. Jízda na motocyklu se stala osudnou pro čtyřiadvacetiletého muže u Petrovic na Příbramsku. Podle policie dostal smyk a spadl pod kola osobního vozu. Německý motorkář zemřel po střetu s osobním autem u Bečova na Karlovarsku. Život řidiče motocyklu a těžké zranění jeho spolujezdkyně si vyžádala také nehoda u Volar na Prachaticku.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Bezpečnější prázdniny se zaměří na motocyklisty

Podle policie není za nehodami jen ignorování předpisů. Podepisuje se na nich i to, že motorkáři neovládají dostatečně stroj a nedokáží reagovat na vzniklé situace.

Policie přitom na letní měsíce vyhlásila akci Prázdniny 2009 - bezpečnější, při které se zaměří hlavně na kontroly motocyklistů. Důvodem jsou vysoké počty mrtvých při nehodách motocyklů. Jen za loňský červenec a srpen jich zemřelo na silnicích 41 z celkového počtu 201 mrtvých. V letošním prvním pololetí si dopravní nehody vyžádaly celkem 300 obětí. Mezi nimi bylo 22 řidičů motocyklů, v meziročním srovnání o 11 méně.

Podle policie není za nehodami jen ignorování předpisů, podepisuje se na nich i to, že motorkáři neumí jezdit a reagovat na vzniklé situace.