Za způsobení nehody s 8 mrtvými padl trest 6,5 roku

Louny - 42letý Petr Hinterholzinger si za způsobení dopravní nehody u Panenského Týnce na Lounsku odsedí ve věznici s dozorem 6,5 roku. Neštěstí se stalo loni v únoru a zemřelo při něm osm lidí. Za ublížení na zdraví mu hrozilo až deset let vězení. Soud navíc Hinterholzingerovi zakázal na osm let řízení motorových vozidel. Rozsudek není pravomocný. Hinterholzinger se proti němu odvolal.

Jeho obhájce požadoval zproštění obžaloby v plném rozsahu. Ve své řeči zpochybnil práci policistů - podle něj špatně vyznačili místo střetu a nepřinesli důkazy o tom, že Hinterholzinger byl ten, kdo srážku způsobil. Státní zástupce, který navrhoval sedmiletý trest ve věznici s dozorem, si ponechal lhůtu na případné odvolání.

Při nehodě loni 13. února přišlo o život osm pracovníků postoloprtské firmy Ziki, kteří cestovali na noční směnu. Jejich mikrobus se bočně střetl s vozem Škoda Fabia Combi, který řídil Hinterholzinger. Náraz odhodil mikrobus na protijedoucí kamion. Nikdo z dodávky nepřežil, řidič škodovky utrpěl lehké zranění, řidič kamionu se měsíc léčil s naraženým kolenem.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Státní zástupce obžalovaného označil za řádného a bezúhonného člověka. Poukázal však na absenci polehčujících okolností. „V počátku vyšetřovatelům přiznal, že pochybil a při střetu byl svým vozidlem v protisměru. Po zjištění rozsahu následků tragické nehody však svou výpověď změnil a vinu odmítl. Obvinil tak vlastně zesnulého řidiče dodávky,“ uvedl. 

Hinterholzinger projevil lítost nad tragickou nehodou. „Cítím obrovskou lítost, kterou možná z mého výrazu nelze vyčíst, ale věřte mi. Chápu pozůstalé v jejich zármutku. I já mám však nehodu denně před očima a budu s tím také žít až do konce života“. Pozůstalé osmi obětí nehody podle jejich zmocněnce už odškodnila pojišťovna. Zraněného řidiče kamionu senát odkázal s nárokem na náhradu způsobené újmy na občanskoprávní řízení.