Státní zástupce požaduje zproštění obžaloby v kauze Budišov

Třebíč - Státní zástupce dnes u třebíčského okresního soudu navrhl zproštění obžaloby obou aktérů v takzvané kauze Budišov. Z údajného vydírání architekta Marka Řičáře se před soudem zodpovídají bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka. Obhájci obžalovaných návrh státního zástupce přivítali. Rozsudek by měl být vynesen ve středu.

Státního zástupce Zdeňka Špačka vedly k návrhu zásadní pochybnosti o věrohodnosti výpovědí hlavních svědků. Podle něj byl problematický především způsob výpovědi Řičáře, mluvil také o problematickém postavení utajovaného svědka Arpáda Eliho.

Kauzu, která je spojena s budišovským zámkem, projednává soud od 7. července. Z vydírání byl původně obžalován také bývalý starosta Budišova Ladislav Péťa, který však letos v květnu zemřel. Vydírání se skupina údajně dopustila tím, že požadovala po Řičářovi vydání účetnictví společnosti Bono Publico, jejímž prostřednictvím měla být získána evropská dotace na opravu zámku. Doležel i Řehulka ve svých výpovědích obžalobu odmítli.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Přednesení závěrečných řečí trvalo přes dvě hodiny. Doleželův obhájce Oldřich Chudoba dokonce požádal státního zástupce, aby podal trestní oznámení na Řičáře a na neznámého pachatele z policejního útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Špaček uvedl, že tak neučiní, ale připustil, že po rozhodnutí soudu vyšle signál státnímu zastupitelství.

Doležel zatím od soudů odchází s čistým štítem

Budišovská kauza tak končí neslavně, ostatně obhájce Oldřich Chudoba už při zahájení projednávání případu tvrdil, že obžaloba nestojí na pevných základech, spíše na hliněných nohou. A policii se příliš nedaří ani v projednávání dalších kauz spojených se jménem Zdeňka Doležela. Zneužívání dotací v kauze Budišov, na které upozornil architekt Marek Řičář, mělo prý provázet uplácení. Bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Věra Jourová kvůli tomu strávila měsíc ve vazbě, státní zástupce pak její stíhání zastavil. Karta se zcela obrátila před dvěma týdny - ze zneužívání dotací obvinila protikorupční policie samotného Řičáře.

A další Doleželova kauza známá jako „pět na stole v českých“. Bývalý
poradce sociálnědemokratických premiérů  si měl říct o úplatek za to, že při privatizaci Unipetrolu vrátí do hry společnost Setuza. Doležela už Městský soud v Praze dvakrát zprostil obžaloby, vrchní soud mu ale případ vždy vrátil k novému projednání.