Sociální pracovníci protestovali proti vyhazovům od Ratha

Praha - Sociální pracovníci protestovali proti tomu, že hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) odvolal některé ředitele ústavů sociální péče, a to prý ty nejpokrokovější. Podle iniciátorů otevřeného dopisu Rath ohrožuje transformaci sociální péče v kraji a ve výsledku vrací lidi, kteří už jsou integrováni v běžném životě, zpět do ústavů. Otevřený dopis podepsalo 24 neziskových organizací.

Ředitele ústavů, kteří se snažili dostat lidi ven z jejich zdí, odvolal, což je proti samotnému cíli zákona o sociálních službách, řekl zástupce iniciativy Dušan Dvořák. Podle něj je cílem zákona právě sociální začlenění lidí se znevýhodněním. „Vyzveme ho k tomu, aby ty kroky přehodnotil, zvážil. Jestli je nepřehodnotí, tak ho vyzýváme, aby odstoupil,“ řekl Dvořák. „Ta petice je správná, ale obrácená na nesprávné místo. Protestují proti něčemu, co jsme nikdy neplánovali,“ reagoval Rath.

Ve Středočeském kraji bylo v poslední době odvoláno pět ředitelů ústavů. Zástupci neziskových organizací sdružení v iniciativě Bed In dnes chystali protest před Senátem, Poslaneckou sněmovnou a úřadem Středočeského kraje. Sešlo se asi patnáct účastníků, na místě se však dozvěděli, že magistrát protest zakázal. Podle policie se nelze ve vzdálenosti sto metrů od budov zákonodárných sborů shromažďovat.

Co požadují sociální pracovníci

  • zvýšení dotací pro neziskové organizace
  • změnu v rozdělování dotací
  • změnu zákona o sociálních službách, která by umožnila:
  • transformaci ústavních zařízení v komunitní služby,
  • zrušení cenové regulace,
  • vyjmutí typologie sociálních služeb ze zákona, která brání inovacím a rozvoji kvality služeb
  • zaúčtování práce dobrovolníků
  • vznik instituce, která by kontrolovala kvalitu sociálních služeb
  • vznik meziresortního poradního orgánu vlády pro sociální začlenění.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerky by sociální služby potřebovaly ještě letos téměř miliardu korun navíc. Chybějící peníze se pokusí najít v rozpočtové kapitole svého ministerstva. Příští rok přitom podle ministra může chybět i 5,5 miliardy korun. Na financování sociální péče se podílejí také kraje, podle ministerstva práce však často v malé míře. Nejvíc peněz na sociální služby platí Jihomoravský kraj, jde o více než pětinu jeho rozpočtu. Nejméně na péči dává kraj Zlínský: jen čtyři procenta svého rozpočtu.