Gang Slováků kradl ve zlatnictvích originálně - vyrobili si klíče

Praha - Kriminalisté obvinili skupinu čtyř slovenských občanů, kteří údajně kradli ve zlatnictvích a směnárnách v Česku, Maďarsku, Polsku i na Slovensku. K otevření provozoven si sami vyrobili klíče na základě záznamu zámku natočeného kvalitní digitální kamerou. Obviněným, kteří údajně způsobili škodu téměř 11,5 milionu korun, hrozí za krádež až osm let odnětí svobody.

Skupina čtyř mužů ve věku 30 až 32 let si vybírala zlatnictví a směnárny bez nainstalovaných vnitřních kamer nebo čidel. Pachatelé prý provozovny delší dobu sledovali, obvykle se maskovali za dělníky nebo opraváře a postávali nedaleko vchodu s kamerou ukrytou v batohu nebo v krabici. Natáčeli zámek dveří i klíče, kterými prodavači odemykali, a později si vyrobili stejný klíč.

Pro vloupání si vybírali hlavně polední pauzy, při kterých se peníze nebo drahé šperky neukládaly do trezoru. V místnostech nezanechávali v podstatě žádné stopy a při odchodu za sebou pečlivě zamykali, takže majitelé provozoven podezírali z krádeží vlastní zaměstnance.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

S totožným způsobem vloupání se policisté od počátku roku 2006 setkali celkem dvanáctkrát. Čtveřici, která prý byla vysoce organizovaná a už v minulosti měla problémy se zákonem, dopadli minulou středu poté, co údajně ukradla 31 000 korun ze směnárny v Lokti na Sokolovsku. Policejní zásah na rychlostní silnici R6 u Kladna vzbudil velkou pozornost veřejnosti mimo jiné proto, že policisté komunikaci původně zatarasili autobusem, z nějž vyhnali cestující. Zadržená čtveřice putovala do Sokolova, kde vyslechla obvinění z krádeže a z přípravy krádeže, a v současné době je ve vazbě. Podle policie je zatím mužům jednoznačně prokázáno pouze vloupání v Lokti.

Později policisté zadrželi v Praze na Jižní spojce ještě další dva Slováky, muže a ženu. V jejich autě našli brilianty v hodnotě jednoho milionu korun, podíl na vloupání v Lokti se ovšem dvojici nepodařilo prokázat, a tak byla propuštěna.