Soutěž na kontrolora NKÚ ještě nezačala, poslanci zpřesnili zadání

Praha - Poslanecká sněmovna zatím nevypsala soutěž na kontrolora hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Kontrolní výbor sněmovny dnes ještě musel zpřesnit zadání soutěže na jeho výběr. Audit má objasnit chyby v hospodaření, kterých se údajně dopustil prezident úřadu František Dohnal. Předseda výboru Vladimír Koníček (KSČM) dnes také potvrdil, že v úterý odpoledne podal návrh na zahájení kárného řízení s Dohnalem. Poslanci z výboru rozhodli o vypsání soutěže na kontrolora, kterým má být auditorská firma nebo soudní znalec zapsaný v rejstříku ministerstva spravedlnosti. Nově však museli zpřesnit, že uchazečem může být ústav kvalifikovaný pro znaleckou činnost.

Výbor se chce také obrátit na sněmovní legislativní odbor se žádostí o výklad článku Ústavy, který definuje imunitu poslance. Podle něj nelze zákonodárce stíhat za projevy učiněné v Parlamentu a jeho orgánech.

Dohnal totiž na pět členů výboru podal trestní oznámení. Poslanci ho prý lživě obvinili z porušování zákonů a chybného hospodaření. Jedno z trestních oznámení směřovalo právě na Koníčka. Ten dnes řekl, že o něm ví zatím jenom z tisku.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Vladimír Koníček:

„Kárná komora může podat Poslanecké sněmovně návrh na odvolání pana prezidenta Dohnala z funkce,“ řekl novinářům Koníček.

Koníček chce také požádat Dohnala, aby výboru poskytl analýzy odborníků, ze kterých prý vyplývá, že zákon neporušil. Dohnal to tvrdí v prohlášení na webových stránkách úřadu. Šéf NKÚ veškerá obvinění odmítá a ve svém stanovisku již dříve uvedl, že jsou křivá a bude se proti nim bránit všemi prostředky. Kromě trestních oznámení na poslance navrhl i kárné řízení s některými členy kolegia NKÚ.

Nad celou kauzou se dnes pozastavil člen výboru a poslanec ČSSD Jan Látka. Prohlásil, že Dohnalovo počínání je obrana člověka, „který byl trochu zahnán do kouta“. Vyzval své kolegy, aby byli zdrženlivější směrem ke sdělovacím prostředkům. Řekl také, že pokud se staly chyby v hospodaření, určitě jimi není vinen pouze prezident úřadu.

Vladimír Koníček
Zdroj: ČT24