Papež bude sloužit mši v Brně a ve Staré Boleslavi

Praha - Program první návštěvy papeže Benedikta XVI. v Česku už je dva měsíce před jeho příletem téměř hotový. Ve třech zářijových dnech navštíví papež nejprve Prahu, kde se podívá k Pražskému jezulátku a mimo jiné se sejde s prezidentem Václavem Klausem. V Brně a Staré Boleslavi bude sloužit mši svatou. S akcí bude souviset řada dopravních omezení. Veřejnost o návštěvě informují i internetové stránky.

Letadlo s hlavou církve přistane na pražském letišti v Ruzyni 26. září. Návštěvu na vlastní přání zahájí v pražském kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně, kde je i proslulá soška Pražského Jezulátka. Zde se setká s předem vybranými věřícími rodinami. Odpoledne papeže čeká návštěva u prezidenta na Pražském hradě a setkání s představiteli politického i společenského života. První den návštěvy završí společnou modlitbou s kněžími, řeholníky, bohoslovci a zástupci církevních hnutí v katedrále sv. Víta.

Další den se papež vypraví do Brna, kde dopoledne bude sloužit mši na letišti v Brně-Tuřanech. Vedle pódia bude stát socha kotvy, symbol naděje, která je tématem papežovy brněnské návštěvy. Podle mluvčí brněnského biskupství Martiny Jandlové se zatím přihlásilo asi 50 tisíc účastníků, očekává se ale, že celkově přijde asi 100 tisíc lidí: „Denně nám přichází několik mailů a dopisů a hlásí se lidé z celého světa.“ V neděli po poledni se papež vrátí zpět do Prahy. Odpoledne se v hlavním městě setká se zástupci akademické obce a představiteli Ekumenické rady církví v ČR.

Poslední den návštěvy připadá na svátek svatého Václava, patrona české země. Papež se proto vydá do Staré Boleslavi. Mše, kterou bude sloužit u příležitosti svatováclavské pouti, se uskuteční na okraji města v blízkosti Proboštského jezera. Na pozemku vyroste bílá stavba s hlavním pódiem uprostřed a po stranách s rozevřenými křídly pro sbory a hudbu. „Bílá stavba s červenými podlahami bude strohá a důstojná. Pozemek tvoří jakýsi přírodní amfiteátr s vyvýšeninou pro pódium papeže,“ uvedl architekt návrhu Pavel Šefl. Louka pojme až 100 000 návštěvníků. Pro auta a autobusy plánuje město několik záchytných parkovišť. Po mši svaté papež poobědvá s biskupy a poté odletí zpět do Říma.

Benedikt XVI. je teprve druhým papežem v historii, který Českou republiku během svého pontifikátu navštíví. Jeho předchůdce, papež Jan Pavel II., do Česka zavítal dokonce třikrát, a to v letech 1990, 1995 a 1997.