ČR má další případ mexické chřipky, prvně jde o nakažení v tuzemsku

Praha - V České republice se objevil další případ takzvané mexické chřipky. Podle prvních informací jde zřejmě o první případ, kdy se dotyčný nakazil na území republiky, nikoliv v zahraničí. Nakažená mladá žena byla minulý týden v kontaktu s cizinci, kteří přicestovali do země z USA a Británie, zemí, kde se mexická chřipka vyskytuje. V Česku už tak bylo zaznamenáno celkem 21 případů mexické chřipky, uvedlo dnes ministerstvo zdravotnictví.

Z předchozích 20 nakažených se jich 15 vrátilo ze Spojených států, dva pocítili obtíže po příletu z Japonska. Ze zbývajících tří před potvrzením nákazy jeden pobýval v Thajsku, další v Británii a jeden v Nizozemsku. Posledně nakažená žena začala mít podle ministerstva potíže 10. července, 13. července ji vyšetřili na ambulanci infekční kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce, lékaři ji pak odeslali do domácí izolace. Nyní se stav pacientky zlepšil, mírné obtíže však přetrvávají. „K léčbě nebyla použita antivirotika,“ uvedl úřad.

Epidemiologové se obávají podzimu, kdy může udeřit druhá vlna chřipky. Kromě běžné sezonní chřipky se mohou potkat dva viry: takzvaný mexický A (H1N1) s virem ptačím A (H5N1). Zatímco první se šíří rychle, ale není tak nebezpečný, ptačí virus se šíří špatně, ale má vysokou úmrtnost, řekl minulý týden hlavní hygienik Michael Vít.

Nejzatíženějšími evropskými zeměmi jsou Británie, Španělsko, Francie a Německo, kde počet nakažených stále roste. Podle Víta se v těchto zemích dalo očekávat více druhotných nákaz kvůli nejčilejšímu cestovnímu ruchu.

Výskyt prasečí chřipky ve světě k 13.7.2009
Zdroj: ČT24