Ministerstvo hradí očkování dětí v povodněmi postižených oblastech

Olomouc - V Olomouckém kraji začali pediatři očkovat předškolní děti ze dvou povodněmi nejvíc postižených oblastí - z Hranicka a Jesenicka. Očkovací látku proti žloutence typu A hradí ministerstvo zdravotnictví. Jedna dávka přijde přibližně na tisíc korun. Očkování je povinné pro děti od tří do pěti let, kterých čítá Olomoucký kraj 575. Pokud se rodiče s dětmi nestihnou dostavit v tomto termínu, pozve je lékař na náhradní. Kraj hradí očkování také hasičům, dobrovolníkům a pracovníkům Červeného kříže, kteří při likvidaci následků záplav pomáhali.

Dobrovolně očkovány proti žloutence typu A mohou být v povodněmi postižených regionech i starší děti do 15 let. Někteří rodiče této možnosti využívají a pro své starší děti raději dávku zaplatí. Pediatři rozhodně doporučují očkování i po třech týdnech od záplav, protože riziko přetrvává třeba ze zatopených septiků. Kvůli jejich vyplavení by se totiž lidé například při úklidu mohli dostat do kontaktu s vodou znečištěnou lidskými fekáliemi. „Očkování je nutné, aby nedošlo k epidemii infekční žloutenky, která má teď ideální podmínky - nedostatečná hygiena, ne zrovna čistá voda,“ vysvětluje dětská lékařka Vladislava Porvisová.

Inkubační doba - tedy doba od nákazy do rozvinutí příznaků onemocnění - je 14 až 50 dní, nejčastěji 30 dní. Žloutenka se může nejprve projevovat jako chřipkové onemocnění, a nakažený člověk tak může mít například zvýšenou teplotu, bolesti hlavy, rýmu, kašel a podobně. Po této ohlašující fázi nastává samotné onemocnění. Pacient má tmavší moč, světlou stolici a svědění kůže. Někdy se však některé příznaky vůbec nemusí projevit a nemocného přivádí k lékaři žluté zbarvení kůže a bělma oka. Léčba nekomplikované žloutenky typu A trvá dva až čtyři týdny, rekonvalescence pak několik týdnů.