Bouřky a dusno jako ve skleníku – červencová realita Česka

Praha - Meteorologové a Český hydrometeorologický úřad upozorňují, že na území České republiky v průběhu dnešního odpoledne a večera dorazí od západu bouřky a přívalové deště. Může je doprovázet silný vítr (až v rychlosti vichřice 90 kilometrů za hodinu) a kroupy. Jedná se o další z mnoha červencových výstrah a meteorologové se shodují na výjimečnosti letošního prázdninového počasí. To je charakteristické velkými srážkovými úhrny, záplavami, vlhkým vzduchem a především rychlými proměnami povětrnostních podmínek. Bouřky se všemi doprovodnými jevy potrvají až do neděle. Přecházet budou v trvalejší déšť, který krátkodobě může zvednout hladinu menších toků.

Dlouhodobě zvýšená vlhkost vzduchu v České republice je způsobená neobvyklým úkazem. Koncem června začal do Česka proudit východní vzduch nasycený vlhkostí ze Středozemního moře, běžné proudění v Česku je přitom od západu. Východní vzduch s sebou přinesl do jižních Čech a na severní Moravu letošní povodně.

Východní proudění nasálo vodu a míří zpět

Po přechodu Evropy se vzduch nad Atlantikem otočil a v tradičním směru se do Česka vrací. „Teď se situace sice obrátila, proudí k nám vzduch od západu z Atlantiku, ale i ten nasává vlhkost nad oceánem, takže i nyní se na frontách vytvářejí přeháňky a bouřky, které mohou být doprovázeny přívalovými srážkami,“ informovala meteoroložka České televize Marie Odstrčilová.

Západní vzduchová hmota se nad střední Evropou nyní sráží s jihovýchodním prouděním. Právě proto opět hrozí silné bouřky, přívalové deště nebo kroupy. Češi by se tak opět měli připravit na bouřky a lokální povodně, krátkodobě zvýšené hladiny vodních toků, zatopené sklepy, neprůjezdné silnice, popadané stromy i s tím související například zpoždění vlaků.

Dusno jako v tropech

Na dlouhodobé dusno, které vlhký východní i západní vzduch přinesl do Česka, není Středoevropan zvyklý. Zatímco běžná vlhkost vzduchu činí 60 %, po ránu bývá až 90 %, což odpovídá tropickým oblastem. Teploty těchto lokalit sice nejsou s našimi přímo srovnatelné, avšak vlhkostí vzduchu se vyrovnáme středomořským či karibským krajům. 

Vedro přitěžuje nemocným lidem, paradoxně však nezhoršuje nebezpečí infarktů

Velmi teplé počasí zaměstnává také lékaře. Problémy s dusným ovzduším mohou mít lidé se srdečními problémy. V mnoha nemocničních pokojích navíc chybí klimatizace. „Obecně tito pacienti snášejí špatně horko. Pacienti s nejvážnějšími problémy u nás leží na koronární jednotce v klimatizovaných pokojích, ti ostatní bohužel ne. V teplém období však klesá počet pacientů s akutními případy srdečních infarktů. Cévy se totiž smršťují spíše v chladu, a tak hrozí infarkty hlavně při nižších teplotách,“ říká Eva Mandysová z kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Podle názorů lékařů však klimatizované prostředí není vždy ideálním prostředím pro léčení. Hrozí zde totiž vystavení velkým výkyvům teplot, které špatně snášejí například lidé s angínou pectoris. Rady přesto znějí jasně: přebývejte spíše v chladnějším prostředí. Tělo je tak méně zatěžováno vlastní termoregulací.

Varování ČHMÚ:

Od západu bude zvolna postupovat přes naše území výrazná zvlněná studená fronta. Před ní k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihu. V oblasti zvlněné studené fronty se budou vytvářet bouřky, které budou doprovázeny přívalovými srážkami (až 40 mm za 1 až 3 hodiny), kroupami a silným nárazovým větrem (lokálně až 25 m/s, tj. až 90 km/hod).

Během noci budou tyto nebezpečné jevy postupovat přes východní Čechy na Moravu a do Slezska a postupně se bude jejich četnost snižovat a intenzita slábnout. Během sobotního dne však mohou ještě na východě Moravy a Slezska zesílit.

Varování platí od pátečních 15:00 do sobotních 18:00. Prahy, Středočeského, Karlovarského, Plzeňského, Jihočeského, Libereckého a Ústeckého kraje se výstraha týká od pátku 15:00 do soboty 03:00, pro Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský a Olomoucký kraj a pro Vysočinu to platí od pátečních 23:00 do sobotních 06:00 a pro kraje Zlínský a Moravskoslezský od soboty 03:00 do 18:00 téhož dne.