V Brně budou propagovat jiné způsoby cestování

Brno - Brněnská radnice chce, aby lidé k cestování po městě častěji používali hromadnou dopravu, kolo nebo chodili pěšky. Nemotorové způsoby dopravy chce propagovat Evropským týdnem mobility. Na akci plánované na září se lidé budou moci projet například novými bezbariérovými minibusy. Dopravní podnik také představí nově koupené vozy - 15 tramvají, 23 autobusů a tři trolejbusy, uvedl zastupitel a předseda dopravní komise rady Josef Veselý. Podle něho se na akcích, které budou součástí týdne mobility, bude diskutovat o alternativních možnostech dopravy v Brně.

Odborníci proberou trasy vhodné pro pěší, cyklistiku, in-line bruslení i hromadnou dopravu. Odpoví také na dotazy týkající se dopravních úrazů a rozšiřování bezbariérových tras.

Město podle Veselého musí neautomobilové cestování podporovat. Provoz na silnicích v Brně v uplynulých letech citelně zhoustl a ve špičkách se na hlavních tazích pomalu popojíždí v kolonách. Radnice se proto snaží investovat do jiných způsobů cestování, byť jí to podle odpůrců aut jde pomalu. Za desítky milionů korun ročně staví cyklostezky, investuje také do zrychlení hromadné dopravy. Na nově instalovaných semaforech na křižovatkách umí technika rozpoznat přijíždějící tramvaj a dát jí přednost. Kromě toho se rozšiřují pruhy na silnicích vyhrazené pro městské autobusy a trolejbusy. Evropský týden mobility se letos v Brně uskuteční poprvé.