Záplavy na jihu Čech napáchaly škody za miliardu korun

České Budějovice/Liberec - Záplavy, které koncem června zasáhly jih Čech, napáchaly v kraji škody za jednu miliardu a 27 milionů korun, což je o čtvrt miliardy víc než po povodni v roce 2006. Zástupci kraje sbírali informace ze zaplavených obcí do včerejší půlnoci. Voda, většinou z rozvodněné Blanice, zaplavila 528 budov a deset průmyslových areálů, 1000 lidí museli hasiči evakuovat. Nejničivější ale pro jižní Čechy byla povodeň v roce 2002. Škody tehdy činily 15,5 miliardy korun. Blesková povodeň na začátku července napáchala v Libereckém kraji škody za zhruba 55 milionů korun, údaj ale nemusí být konečný.

"Největší částka podle očekávání je na obecním majetku. Tam je to suma
přibližně 650 milionů. Na státním majetku je to 220 milionů a nejméně je na
krajském majetku. My jsme odhadli škody, které nám velká voda způsobila, na částku 16 milionů korun," uvedl hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Jen na komunikacích se podle něj škody vyšplhaly k 380 milionům korun. Na mostech dosáhly 43 milionů a na železnici 150 milionů korun. Výrazně voda poškodila i kanalizaci a koryta toků, kde se poničení pohybuje kolem 80 milionů korun.

Z obcí největší škody nahlásily Malovice na Prachaticku, kde bude obnova po povodni stát 90 milionů korun, z toho polovina peněz bude potřeba na opravy místních komunikací. Druhou nejpostiženější obcí je Husinec, kde voda poničila majetek za 56 milionů korun. Nejvíce domů bylo zaplaveno v Malenicích na Strakonicku, kde voda zasáhla 70 obydlí. Ve Volyni se řeka dostala do 50 objektů. Mezi nejpostiženější patřili také obyvatelé Strunkovic nad Blanicí a Protivína, kde Blanice zatopila po 40 domech.

Se záplavami se jižní Čechy potýkaly od noci na 28. června, kdy přívalový déšť rozvodnil už zdvižené hladiny jihočeských řek. Nejvíce škod napáchala Blanice. Povodně se v Jihočeském kraji dotkly zhruba 150 obcí. Hasiči evidovali téměř 700 výjezdů.

Na Liberecku škody stále vyčíslují

Blesková povodeň na začátku července napáchala v Libereckém kraji škody za zhruba 55 milionů korun, údaj ale nemusí být konečný. Všechny obce ještě nemají přesné vyčíslení svých škod. Zatím nahlásily škody přes 15 milionů korun, přes 11 milionů představují poškození na krajských komunikacích. Největší škody způsobila velká voda v Novém Oldřichově na Českolipsku, jen oprava koryta říčky Bystré bude stát podle odhadů Povodí Ohře kolem 28 milionů korun.