Hradecký kraj rozšíří IDS a chce snížit dotace pro autobusy

Hradec Králové – Zvýšení počtu autobusových spojů o pětinu a výrazné snížení dotace na jeden kilometr chystá od září Královéhradecký kraj. Změny souvisejí s rozšířením krajského integrovaného dopravního systému, který bude po prázdninách platit již v celém regionu. Informoval o tom mluvčí kraje Imrich Dioszegi. Dopravcům se snížení ceny za kilometr nelíbí, podle jednatele společnosti Osnado Martina Bělovského bude nový systém likvidační.

Integrovaný dopravní systém umožní cestujícím jezdit po kraji jednodušeji – autobusy i vlaky by na sebe měly lépe navazovat, ve všech dopravních prostředcích navíc bude možné jezdit na jedinou jízdenku. Integrovanou dopravu kraj postupně zaváděl od roku 2004. Konkrétní změny, které se od září objeví v jízdních řádech, by měl kraj zveřejnit v srpnu.

Podle dopravců se ale kraj při přípravě IDS chová nekorektně. Podle Bělovského kraj dosud dopravcům neřekl, co přesně a za jakých podmínek po nich bude chtít. Neexistuje podle něj ani dohoda o podmínkách zkušebního období nového systému. „Pro vyřešení obou těchto věcí jsme měli s krajem dohodnutý termín do 31. července. Dnešní prohlášení kraje proto pokládám za nekorektní,“ řekl Bělovský. Firma Osnado, kterou vede, dělá pro kraj nejvíce výkonů.

Již dříve kraj uvedl, že počet autobusů k obsluze integrovaného území by se měl snížit ze 179 na 143 vozů. Nižší počet autobusů by však měl najezdit více kilometrů. Úspor by měli dopravci dosáhnout také provozováním autobusů menšího typu s nižšími provozními náklady. 

Podle krajského radního pro dopravu Josefa Ješiny (ČSSD) by zavedení integrace nemělo krajský rozpočet nijak zatížit. Kraj také nepočítá s finanční spoluúčastí měst a obcí. „Integrace veřejné dopravy by měla přinést výhody obyvatelům kraje a nezvyšovat přitom zisky soukromých firem,“ tvrdí Ješina.

Hradecký kraj letos na zajištění dotovaných autobusových a vlakových spojů počítá v rozpočtu s výdajem přes 570 milionů korun. Z toho dotace autobusové dopravní obslužnosti činí zhruba 243 milionů korun.