Bursík se asi vrátí, tvrdí Šiklová

Praha - Bývalý předseda Strany zelených se zřejmě vrátí do vrcholné politiky, vyslyší prosby svých exstraníků a bude dokonce kandidovat za zelené už v podzimních předčasných volbách do parlamentu. Tuto informaci uvedla socioložka Jiřina Šiklová v odpoledním rozhovoru pro Českou televizi. Bursík jí prý v telefonickém rozhovoru osobně prozradil, že se zřejmě mezi zelené vrátí.

„Myslím, že Martin Bursík se do Strany zelených asi vrátí. Nevím, jestli je to potvrzeno, ale řekl mi to po telefonu. Měl by se asi vrátit už do říjnových parlamentních voleb a mám dojem, že by měl kandidovat tady v Praze. Považuji to za velmi správné,“ uvedla Šiklová. Bursík je nyní na zahraniční dovolené. ČT ve čtvrtek informovala o vnitrostranických hlasech Strany zelených volajících po tom, aby se Bursík podzimních parlamentních voleb zúčastnil. S ním prý mají zelení mnohem větší šanci získat potřebných pět procent hlasů pro obsazení sněmovních křesel.

Bursík odešel z čela strany poté, co SZ propadla v červnových volbách do Evropského parlamentu, v nichž získala jen zhruba dvě procenta hlasů. Po červnové rezignaci na funkci předsedy dal také najevo, že o kandidatuře v podzimních sněmovních volbách neuvažuje. Stranu od té doby řídí Ondřej Liška, také on dal v minulosti najevo, že by si Bursíkův návrat přál.

Interview ČT24

Kandidatura na Karlovarsku bude pro Šiklovou za všech okolností prospěšná

Výzkumy veřejného mínění momentálně zeleným velké šance na úspěch nedávají, preference SZ jsou poslední dobou pod pětiprocentní hranicí. Šiklová, která hodlá právě za zelené kandidovat v Karlovarském kraji, je však ohledně svých ambicí optimistická. „Mě osobně zelení připadají trochu jako občanská hnutí. Já jsem vždycky takovým subjektům fandila a pomáhala. Navíc právě Karlovarský kraj má řadu aspektů, které sleduji. Mají zde značné zastoupení minority - Němci, Rusové a samozřejmě i Romové. V tom kraji se budu chvíli protloukat, ale i když nebudu zvolena, tak budu mít možnost těm lidem něco sdělit, předat podněty k něčemu pozitivnímu. Proto z toho budu mít v každém případě prospěch,“ říká Šiklová.

Šiklová o volbách:

„Myslím, že výsledek voleb už nemusí být 50:50 mezi dvěma hráči. Strany prošly jistou obměnou. Otřásla se pozice Mirka Topolánka, proto by se ve sněmovně mohly více objevit ty menší strany“

Zelení jsou podle příměru Šiklové jakýmsi „uvědomělým puberťákem“. Po odchodu některých dřívějších členů prý strana může působit jednotněji a jistěji. „Je mi sympatické, že se hádají o koncepci. To je lepší, než kdybyste se hádali o investice,“ dodává. Voličům radí, aby se při kontaktu s politickými stranami zaměřili zejména na program. Právě veřejnost by měla podle ní kontrolovat, jak strany plní své programové zásady.

Jiřina Šiklová
Zdroj: ČT24