Při vyřizování víz Češi nemají stejné podmínky jako jiní Evropané

Praha - Kanada chce pro občanech České republiky více osobních údajů než po jiných občanech Evropské unie. Češi cestující do Kanady musí navíc odevzdat jeden vyplněný formulář a například detailnější informace o příjmech partnera. Ministerstvo zahraničí toto zjištění prošetřuje, podle diplomatických dohod by totiž Češi měli mít stejné podmínky jako jiné členské státy sedmadvacítky.

„Máme jen jeden vízový formulář, který platí pro všechny země na světě, lze ho stahovat i z internetu,“ uvedl kanadský velvyslanec v Praze Michael Calcott. Jím míněný formulář obsahuje dva listy. Mluvčí ministerstva zahraničí Milan Řepka však hovořil o dalších podkladech. Podle něho musí Češi vyplnit mnohem více osobních údajů než občané Bulharska či Rumunska. Formulář nás navíc řadí například k asijským zemím. Ministerstvo zahraničí nyní dokumenty potřebné k vyřízení víza porovnává s dalšími státy. Během příštího týdne bude chtít od Kanaďanů vysvětlení.

Kohout: O vízech jsem věděl, kvůli Kanaďanům se však mlčelo

Reportáž Markéty Hýlové a Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Během včerejšího večera vyšlo najevo, že ministr zahraničí Jan Kohout a velvyslanec Calcott se konečně shodují ve verzích o vyjednávání obnovení víz. Český šéf diplomacie přiznal, že o rozhodnutí Kanaďanů a předběžném datu 7. července resort věděl předem. Byl však Kanaďany požádán, aby rozhodnutí prozatím nezveřejňoval. „Devětadvacátého června během konference o holokaustu mě pan (kanadský ministr pro přistěhovalectví Jason) Kenney seznámil s tři týdny starým úmyslem zavést víza,“ vysvětlil ministr.

Veřejnost o tom ale prý okamžitě neinformoval, „protože kanadská strana nechtěla, kanadská strana nás žádala, abychom o této věci mlčeli,“ řekl Kohout. Podle Calcotta byl důvodem prosby o mlčení strach z nedodržení stanoveného termínu a z velkého přílivu českých a mexických žadatelů o azyl na poslední chvíli.

Topolánek žádal Evropskou komisi o pomoc ve sporu

Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek dnes požádal předsedu Evropské komise José Barrosa o to, aby se EU postavila za Českou republiku ve věci zavedení víz pro Čechy cestující do Kanady. V dopise mimo jiné připomíná, že kanadské velvyslanectví v Praze víza nevydává, a většina Čechů tak kvůli tomu musí do Vídně.

„Pevně věřím, že nedopustíte, aby Evropská unie a její členské státy tiše přešly, že se jeden z plnohodnotných a aktivních partnerů, Česká republika, ocitá nezaslouženě v nedůstojné a nerovné pozici. Spoléhám na vaše odhodlání, které jsem poznal při společných jednáních, a žádám o pomoc při prosazování rovných podmínek pro náš stát,“ napsal Barrosovi expremiér.

  • Vízový formulář autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/994/99324.jpg
  • Jan Kohout autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/984/98397.jpg
  • Michael Calcott autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/987/98639.jpg