Kocáb připravil zprávu o důvodech, proč Romové odcházejí do Kanady

Praha - Jedním z hlavních motivů Romů pro odchod do zahraničí je nárůst aktivit pravicových extremistů v Česku, k nimž údajně projevuje stále více sympatií i většinová společnost. Vyplývá to ze zprávy o stavu romských komunit v ČR, kterou v pondělí vládě předloží ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Kvůli rostoucímu počtu žadatelů o azyl zavedla kanadská vláda tento týden opět vízovou povinnost pro občany ČR. Prostřednictvím různých projektů a programů Česko loni přímo na zlepšení životních podmínek romských komunit vynaložilo 117,77 milionu korun.

Mezi dalšími důvody, které zpráva zmiňuje, jsou i špatné ekonomické podmínky Romů a rodinné vazby na dřívější migranty a celkovou diskriminaci. Životní podmínky Romů jsou podle zprávy často v mnoha směrech neuspokojivé. Přibližně čtvrtina českých základních škol působících v blízkosti vyloučených lokalit obydlených Romy segreguje romské děti a diskriminuje je v přístupu ke vzdělání. Romové bývají také často diskriminováni ze strany zaměstnavatelů. Na trhu práce jsou obvykle znevýhodněni nízkým vzděláním.

Kocáb navrhuje zlepšit spolupráci státních orgánů s obcemi a neziskovkami. Jen tak lze podle něj napomoct skutečné integraci Romů. Bývalá vláda premiéra Mirka Topolánka kvůli lepší integraci Romů do české společnosti už loni zřídila agenturu pro sociální začleňování v romských lokalitách. Ta nyní v rámci pilotního projektu pracuje ve 12 městech a regionech a měla by se změnit v úřad s celostátní působností.

Přesné údaje o mnoha aspektech života Romů ale Česko nemá. Úřady totiž mnohdy nemohou sledovat potřebná data kvůli zákonům o ochraně příslušníků národnostních menšin a o ochraně osobních údajů. Zpráva vytvořená na základě podkladů od řady ministerstev a krajů se proto mnohdy neopírá o statistiky, ale jen o odhady.

Kvůli kanadským vízům si Romové vybírají jiné země

Kvůli zavedení víz do Kanada míří čeští Romové do Velké Británie, Belgie nebo Irska. Podle romských představitelů tam odjíždějí hlavně kvůli práci a bezpečnostní situaci. Vědí, že je tam žádný štědrý sociální systém nečeká.


Podnikatel Aleš Horváth z Pardubic chtěl odjet a žít s rodinou v Kanadě. Kvůli zavedení víz se ale rozhodl pro cestu do Belgie. „Už nemám náladu pořád někoho přesvědčovat o dobrých Romech a lepších Romech. Prostě vidí jenom ghetta a všechny nás hážou do jednoho pytle," vysvětluje důvod k odchodu Horváth.

Přesná čísla o tom, kolik českých Romů žije v zahraničí, nejsou.

Země kam nejčastěji míří čeští Romové
Zdroj: ČT24