Příznivci Fa-lun-kung si v Praze připomínají 10 let čínské perzekuce

Praha - Ode dneška až do pondělí probíhají v centru Prahy akce připomínající desáté výročí perzekuce příznivců duchovního učení Fa-lun-kung čínskou vládou. Na Václavském náměstí probíhá výstava, která zájemce nejen seznámí s podstatou Fa-lun-kung, ale ukazuje i oběti pronásledování ze strany čínské vlády. Lidé zde mohou podepsat petice za konec postihů, které organizátoři v pondělí odevzdají na čínské ambasádě.

Tělesné a meditační cvičení Fa-lun-kung mající kořeny v buddhismu a taoismu se na veřejnosti objevilo na počátku devadesátých let a ihned vzbudilo velkou pozornost. V relativně krátké době našlo miliony příznivců po celém světě. Před deseti lety ale právě kvůli oblibě padlo učení v nemilost čínského komunistického režimu. V pondělí 20. července uplyne deset let od chvíle, kdy čínští představitelé hnutí zakázali.

Údajně až tisíce mrtvých

Příznivci hnutí mluví až o téměř třech tisících lidí ubitých k smrti nebo umučených ve vazbě, tisíce lidí jsou údajně posílány do pracovních a převýchovných táborů. Poslední zprávy uvádějí i to, že lidem vězněným kvůli praktikování Fa-lun-kung odebírají orgány za účelem komerčních transplantací. Výstava na Václavském náměstí vypráví několik příběhů lidí, kteří přišli po tvrdých represích o život.

Od roku 1992 se Fa-lun-kung v Číně těšil podpory z oficiálních míst a mezi jeho vyznavači bylo také mnoho členů čínské armády, policie i osobností vědeckého a společenského života. Postupně získával množství příznivců, jejich počet dosáhl v 90. letech až desítek milionů lidí a čínští komunisté se pravděpodobně začali bát vlivu hnutí na velké množství lidí, míní jeho stoupenci.

Bezprostředním důvodem k postavení hnutí Fa-lun-kung mimo zákon byla mírumilovná demonstrace 10 000 jeho přívrženců v Pekingu v dubnu 1999, na které požadovali oficiální uznání pro své duchovní hnutí. Poprvé od událostí na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 se lidé v tak velké míře postavili na odpor a komunisté začali v hnutí vidět vážnou politickou hrozbu, která s nimi soupeří o masy. Začalo propouštění z práce, zatýkání, věznění a dlouholeté pobyty v převýchovných táborech spojené s mučením.