Na ministerstvech pokračují personální čistky

Praha - Na ministerstvech pokračují personální změny na pokyn úřednických ministrů. Největší pozornost budí odchody z resortů spravedlnosti a zemědělství. Legislativní odbor ministerstva spravedlnosti už ztratil několik špiček - náměstka Františka Korbela, po něm jemu podřízenou vrchní ředitelku podsekce legislativně-právní Danu Rudíkovou a z úřadu odešla i šéfka justičního odboru a ředitel odboru dohledu. V pátek informovaly Lidové noviny o tom, že ministr zemědělství Jakub Šebesta odvolal z funkce ředitele svého kabinetu Jana Roučka. Ten prý s odvoláním počítal, důvod mu ale nikdo nesdělil.

Kromě Roučka byl z ministerstva zemědělství odvolán také ředitel referátu technické bezpečnosti Jiří Dolejš. „Byl jsem odvolán z obou svých funkcí bez udání důvodu, na což pan ministr má samozřejmě právo. Nicméně přesto jsem se otázal a důvod mi sdělen žádný nebyl,“ řekl ČT Dolejš.

Roučka na ministerstvo přivedl předchozí ministr Petr Gandalovič (ODS). Nynějšího ministra zemědělství Šebestu nominovala na tento post ČSSD. Od té doby Rouček s odvoláním počítal. „Vzhledem k tomu, že jsem na ministerstvo přišel spolu s panem Gandalovičem a byl jsem s ním v úzkém kontaktu, očekával jsem to,“ řekl Rouček LN. Rouček byl na ministerstvu také členem týmu, který řeší arbitráž Lesů ČR a CE Wood.

Podle Dolejše odchází z ministerstva až dvě desítky lidí z důležitých pozic. Mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček uvedl, že odchody souvisely s obměnou nejužšího týmu ministra Šebesty, s koncem českého předsednictví, ale i s jinými důvody.