Omezení imunity by pomohlo v boji se zločinem

Praha - Institut pro kriminologii a sociální prevenci, který působí pod ministerstvem spravedlnosti, navrhuje ve své zprávě omezení poslanecké imunity jako jeden z prostředků boje proti organizovanému zločinu. Zpráva vznikla na základě výzkumu mezi policejními detektivy. Podle expertů z elitních policejních útvarů proniká totiž organizovaný zločin stále více do oblasti státní správy, policie, justice i politiky a jeho hlavy usilují o zneužití politiků na různých úrovních.

 „Nezbytným krokem je i další legislativní úprava korupce, přísnější úprava střetu zájmů, vyšší trestní sazba za organizované vydírání a vraždy, zřízení institutu korunního svědka i omezení poslanecké imunity,“ doporučili autoři zprávy, jak bojovat proti organizovanému zločinu.

Potrestáni by měli být i veřejní činitelé 

Reportáž Olgy Málkové a Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Zpráva prý uvádí, že zvýšeny by měly být i tresty pro veřejné činitele, kteří s organizovaným zločinem spolupracují. „Trestní stíhání by mělo ze zákona znamenat pozastavení výkonu veřejné funkce, a to až do pravomocného skončení věci,“ navrhuje studie. Státní zastupitelství by podle ní mělo posílit specializované odbory a pro případy organizovaného zločinu by se měla zavést speciální soudní řízení, která by řídili soudci s vyšší kvalifikací.

Vzhledem k tomu, že hlavní formou pronikání organizovaného zločinu do státní správy je korupce, je podle odborníků nutné provést systémové změny při přidělování veřejných zakázek. Problematická je u těchto soutěží účast akciových společností, kde jsou akcie na doručitele, a není proto zřejmé, kdo firmu ovládá.

Pomohlo by omezení imunity, poslanci se ale brání

„Pokud ten zločinec ví, že ten poslanec nebude vyšetřován a může všechno, tak si ten zločinec víc dovolí,“ tvrdí autoři průzkumu. Politici si imunity přes mnohé pokusy nikdy sami neomezili, i když někteří z nich o tom často mluví.
 
„Nemyslím si, že je to věc, která nějakým zásadním způsobem může změnit vyšetřování nejzávažnější trestné činnosti. Ale souhlasím s tím, že je potřeba ji omezit,“ říká opatrně předseda Bezpečnostní komise ČSSD Jeroným Tejc. Poslanec Marek Benda (ODS) jde ještě dál: „Policie neumí evidentně ten zločin vyšetřovat. Opravdu to není problém poslanecké imunity.“

Organizovaný zločin není doménou jen zahraničních zločineckých skupin

Zpráva se podle listu kladně zmiňuje o odposleších telefonů - přes trvalé diskuse o míře a oprávněnosti jejich využívání se podle ní jeví jako nezbytný nástroj pro odhalování a dokumentování činnosti organizovaného zločinu. Rovněž poukazuje na to, že tento zločin v Česku již není doménou zahraničních zločineckých skupin: „V minulosti bylo nebezpečí vzniku domácích forem organizovaného zločinu podceňováno a nebyla mu věnována dostatečná pozornost.“

K budoucnosti prý odborníci poznamenávají, že během následujících let se organizované zločinecké struktury pokusí legalizovat obrovské výnosy prostřednictvím legálního podnikání, dá se očekávat ještě větší tunelování dotací ze státního rozpočtu a fondů EU a pokusy o rozšíření vlivu organizovaného zločinu pomocí sponzoringu politických stran.

Korupce
Zdroj: ČT24/Martin Šesták