Senátní výbor odmítl přímé omezení fúzí zdravotních pojišťoven

Praha - Senátní zdravotnický výbor projednával zpřísnění podmínek pro slučování pojišťoven. K němu by podle návrhu mohlo dojít jen v případě, že některá z pojišťoven do jednoho roku od založení nezíská alespoň sto tisíc klientů, nebo když se ocitne v nucené správě. S novelou ale nesouhlasí ODS, která má v Senátu většinu. Poslanecký návrh prý nezaručuje celistvou ochranu pojištěnců. Výbor proto odsouhlasil pozměňovací návrh, který vychází z protikrizového balíčku ministerstva zdravotnictví.

Podle senátora Tomáše Julínka nejsou fúze samy o sobě špatné, naopak mohou být receptem na krizi. Účelem novely by tedy podle něj nemělo být fúzím bránit, ale účinněji je kontrolovat, aby na slučování nedoplatili pojištěnci. Plán senátorů zpřísňuje kontrolu ze strany resortů zdravotnictví, financí a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Senátoři ve své novele navíc upravují třeba i přetahování klientů mezi pojišťovnami. 

Jeden z autorů poslaneckého návrhu, lidovec Ludvík Hovorka, ale senátorský návrh kritizuje: „Nejsou tam návrhy na zamezení střetu zájmů v případě správních rad a ředitelů pojišťoven. Pokud nebudou, tak se budou ztrácet miliardy a pocítí to pojištěnci.“ 
 

Reportáž Markéty Hýlové a Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Bývalý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek chce pozměnit novelu kuřáckého zákona, nelíbí se mu totiž některá ustanovení k záchytným stanicím. Zdravotnický výbor pro Julínkův pozměňovací návrh sice nehlasoval, senátor ale zvažuje, že návrh podá ve středu na plénu. Výbor nejprve rozhodoval o doporučení novely k přijetí ve znění schváleném poslanci a pro byl dostatečný počet senátorů. O pozměňovacích návrzích se pak již nehlasovalo. Julínkův nápad se ale vůbec nelíbí autorovi novely, poslanci Borisi Šťastnému - ten varoval, že pokud Senát vrátí novelu do sněmovny, tak už jí poslanci nestihnou schválit.

Novela protikuřáckého zákona je zřejmě nejstarší poslaneckou iniciativou v současné sněmovně. Poslanci se na jejím konečném znění dlouho nemohli domluvit. Nakonec si až letos v červnu odhlasovali kompromisní znění. Podle něj si budou moct restauratéři vybrat, jestli bude jejich zařízení kuřácké či nekuřácké. Pak už jen označí restauraci příslušnou nálepkou.


Návrh na financování studia ve výborech narazil

Financování studia pomocí peněz ze stavebního spoření, jak to navrhuje ČSSD, zřejmě v Senátu narazí. Návrh totiž nepodpořil ani jeden z výborů. Ústavněprávní ji doporučil zamítnout, ve školském skončilo projednávání remízou. Senát, v němž má na rozdíl od sněmovny pravice přesvědčivou většinu, o novele rozhodne v nadcházejících dnech. Pokud ji neschválí, norma se vrátí do dolní komory k novému projednání.    

Kritici návrhu namítali, že novela nepomůže chudším rodinám a ve svých důsledcích tak znevýhodňuje studentskou populaci. Pokud by jej využily zámožné rodiny, mohla by vést ke značnému nárůstu peněz, kterými stát stavební spoření podporuje. Podle exministra školství Ondřeje Lišky návrh umožní spíše rozšíření aktivit stavebních spořitelen. Právě Asociace českých stavebních spořitelen novelu zákona přivítala. „Podle našeho názoru novela, i vzhledem k tomu, že je napsaná velmi jednoduše a jasně, nijak systém nekomplikuje - aplikuje standardní procesy na další účel,“ řekl už dříve tajemník asociace Jiří Šedivý.

Výbor návrh na zrušení koncesionářských poplatků odložil

V Senátu jednal také výbor pro kulturu, na programu byl zákon o zrušení rozhlasových a televizních poplatků. Richard Svoboda z ODS tvrdí, že je systém koncesionářských poplatků přežitkem. Podle jeho návrhu by Česká televize a rozhlas měly místo poplatků dostávat část výnosu DPH. To by navíc ušetřilo náklady spojené s jejich výběrem. Výbor posuzování návrhu za souhlasu všech svých členů odložil pravděpodobně do podzimu, než Svoboda připraví úpravy své předlohy.

Senátní výbory projednávaly i nový daňový řád, podle kterého by se měly vybírat všechny daně. Ani ústavněprávní, ani hospodářský ho ale nedoporučily ke schválení. Podle senátorky Soni Paukrtové (za SOS) je v zákoně mnoho problémů. „Jednak jsou tam skutečně velké legislativní problémy a za druhé mám za to, že se oproti současnému stavu zhoršuje postavení daňového poplatníka.“ O návrhu bude zítra jednat Senát, daně by se podle něj měly vybírat od roku 2011. Autoři si od něho slibují účinnější a právně průhlednější výběr daní, nijak se ale nemění daňové sazby.