Detenční ústav má druhého chovance

Brno - Detenční ústav Vazební věznice v Brně-Bohunicích má druhého chovance. Je jím těžce psychicky nemocný třicetiletý muž, který si v minulosti odpykal 12 let za brutální vraždu družky, které se dopustil při sexuálním styku. Když byl po vypršení trestu umístěn letos v lednu do psychiatrické léčebny v Brně-Černovicích, odmítal spolupráci s lékaři. Stal se proto prvním občanem Česka, který se do detenčního ústavu dostal na přímou žádost psychiatrů. Po roce soud zváží, zda je třeba muže nadále držet v tomto zařízení.

V republice je zatím jediný detenční ústav. Otevřen byl letos v lednu. Je to léčebné zařízení umístěné v areálu brněnské věznice, které je pod neustálým dohledem dozorců. Ti zodpovídají za to, že z něj chovanci neuprchnou. Zařízení je určeno je pro pobyt a případnou léčbu deviantů či jinak psychicky nemocných osob nebezpečných svému okolí.

Prvním obyvatelem brněnského ústavu se stal v březnu 28letý muž, který chtěl v květnu loňského roku zavraždit svou matku. Ta pachatelův útok přežila. Trestní stíhání však bylo kvůli útočníkově nepříčetnosti zastaveno. Právě proto ho krajský soud do detenčního ústavu poslal.