Na Tachovsku vznikne muzeum železnice

Bezdružice (Tachovsko) - Jediné železniční muzeum v Plzeňském kraji vznikne do jara příštího roku v Bezdružicích na Tachovsku, kde občanské sdružení Plzeňská dráha získalo od Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) objekt nevyužitého skladiště, které je součástí vlakového nádraží. Malé muzeum bude mapovat historii místní lokálky i železnice obecně, uvedl Marek Plochý z Plzeňské dráhy. Sdružení má zatím více než 100 let starý objekt v pronájmu a po schválení vládou ho odkoupí za odhadní cenu 80 000 korun.

„O objekt s půdorysem osm krát osm metrů usilujeme čtyři roky,“ řekl Plochý. Poté, co ho sdružení získalo do pětiletého pronájmu, mohlo požádat o dotace na opravu. Z peněz, které rozděluje místní akční skupina Český západ, už získalo téměř 400 000 korun.

Sdružení už věnovalo úpravě budovy stovky hodin práce. Zajišťovalo hlavně její úklid a zabezpečení po požáru. „Opravu zahájíme na podzim. Nejnáročnější budou tesařské práce,“ uvedl Plochý. Poté tam instaluje vitríny, pulty, nástěnky, na což chce získat další dotace. Kromě výstav historie, současnosti a budoucnosti lokálky tam budou obecné informace o železnici. Občanské sdružení tam chce pořádat promítání a besedy pro děti.

Muzeum bude otevřeno zřejmě jeden víkend v měsíci a při akcích, které se na trati konají. Podobné je na lokálních tratích na Jindřichohradecku a v Horní Lipové na severní Moravě.

Skladiště je u rekonstruovaného bezdružického nádraží. Budova byla postavena před rokem 1901, kdy na trať Pňovany-Bezdružice o délce 24 kilometrů vyjel první vlak. Lokálka plnila úlohu dopravní tepny regionu. Zajišťovala převoz dřeva, plodin, cihel a čediče. Sdružení na ní pořádá pravidelné akce a brigády.