Ministr Slamečka pokáral Halu za opulentní párty a rallye

Praha - Ministr dopravy Gustav Slamečka reaguje na reportáž České televize o druhém nejvyšším muži Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michalu Halovi. Ten v minulosti jezdil nákladné automobilové závody v autě s reklamou na stavební firmu, která následně od ŘSD dostala skoro tři desítky zakázek. Kromě toho nedávno uspořádal oslavu narozenin za skoro tři čtvrtě milionu bez veřejného vysvětlení zdroje nákladů. Ministr ho za to zatím pouze pokáral.

Jen 10 hodin po odvysílání Reportérů ČT jde Michal Hala k ministrovi dopravy na kobereček, aby mu vysvětlil všechna podezření - zejména kdo mu platil narozeninovou oslavu za víc než 600 tisíc korun, které se účastnily špičky stavebních firem. Hala si totiž - jakožto státní úředník s platem nejvýše 64 tisíc korun měsíčně - může takovou oslavu jen stěží dovolit.

„Pan ředitel Hala předložil panu ministrovi dokumenty, ze kterých vyplývá, že na financování oslavy narozenin se skutečně podílel on sám společně se svými přáteli - a ti nemají jakékoliv obchodní vazby na ŘSD,“ informoval po skončení schůzky mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Sám ředitel ŘSD Alfred Brunclík považuje za důležité, že se Hala nepodílel na úhradě těch nákladů sám. Na otázku, zda to v důsledku není ještě podezřelejší, odpověděl, že to tak nevnímá.

Hala jezdil rallye za miliony pod pseudonymem

Je tu však ještě další problém, o kterém včera informovali Reportéři ČT: Proč Hala skoro dva roky pilotoval závodní vůz s milionovými náklady ročně, polepený reklamami na stavební firmu Edikt, která v dalších letech vyhrála skoro tři desítky tendrů na zakázky od Ředitelství silnic a dálnic.

Hala tentokrát tvrdí, že si vše platil ze svého: „Nepovažuji za korektní věc mediálně to komentovat dříve, než toto vysvětlení předložím svým nadřízeným, což učiním v nejbližších dnech.“ Nejen, že se teď Michal Hala skrývá před médii, ale svoji tvář schovával i během závodění. Ve voze, který sponzorovala stavební firma, vystupoval pod pseudonymem Michal Michael. Bál se střetu zájmů? Jeho šéf to teď chce nechat prověřit nezávislou kontrolou předchozích tendrů na ŘSD.

„Pokud šlo o střet zájmů, tak bychom měli zaznamenat výsledky těchto střetů zájmů, což by měla ukázat ta kontrola, zejména v oblasti menších zakázek, které jsou organizovány v užších řízeních,“ uvedl generální ředitel Brunclík. S Michalem Halou se chce znovu sejít nejpozději do týdne a očekává od něj vysvětlení, jak financoval své automobilové závodění. Pokud se mu ho nedostane, je podle svých slov připraven učinit odpovídající závěry. Jaké to budou, zatím neprozradil.

Reportáž Luboše Rosího (zdroj: ČT24)