Ujížděli strážníkům a havarovali, tři lidé nehodu nepřežili

Rymice (Kroměřížsko) - Při noční nehodě osobního auta zemřeli tři mladí lidé ve věku 18 až 19 let, další skončil s těžkými zraněními v nemocnici. Auto údajně ujíždělo u Rymic na Kroměřížsku před kontrolou městské policie, řidič ve vysoké rychlosti nezvládl průjezd zatáčkou a po třicetimetrovém smyku havaroval mimo vozovku. Auto bočně narazilo do pomníku z druhé světové války a převrátilo se na střechu v příkopu. Policie zjišťuje, jakou roli v tragédiii sehrál i alkohol. Z řízení vozu je podezřelý zraněný muž.

„Havárii předcházelo nezastavení vozidla na výzvu strážníků Městské policie Holešov, kteří chtěli provést kontrolu. Auto ve vysoké rychlosti opustilo hranice obce Holešov a pokračovalo na Rymice. Při jízdě došlo k havárii,“ popsal nehodu mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček.

Strážníci dorazili na místo tragédie jako první a přes svou stálou službu informovali záchranáře. Převrácené vozidlo hořelo v motorovém prostoru. Požár se podařilo strážníkům uhasit malým přenosným hasicím přístrojem. Další hasicí přístroj jim poskytl řidič kamionu, který u havárie zastavil o pár minut později.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Těžce zraněný osmadvacetiletý muž byl jako jediný mimo vozidlo. Hasiči pomocí speciálního hydraulického zařízení vypáčili dveře a ze zadních sedadel auta vyprostili dvě mladé dívky, které byly připoutány bezpečnostním pásem. Jedna dívka byla už mrtvá, druhou se záchranáři snažili několik minut oživovat, ale jejich snaha byla marná a i ona svým zraněním podlehla.

„Zatím nelze s jistotou říct, kdo automobil řídil. Zraněný muž popírá, že by to byl on. Z řízení vozidla je však podezřelý. Jeho zdravotní stav nyní neumožňuje výslech, který možná proběhne zítra. Po výslechu bude rozhodnuto o dalším postupu vůči podezřelému,“ řekla kroměřížská policejní mluvčí Blanka Králová. Policisté podle ní zjistili, že zraněný pil alkohol. Přesnou hodnotu i případnou přítomnost drog ukáže až rozbor krve a moči.

Z přední části vozu byl vyproštěn další mladý spolujezdec, kterého hasiči také oživovali, a to až do příjezdu zdravotníků. „Lékaři si ho následně převzali do své péče, umístili do sanitního vozu a dál bojovali o jeho život. Po třiceti minutách oživování i tento mladík přes jejich veškerou snahu svým těžkým zraněním podlehl,“ uvedl Mitáček.

„Tato tragická událost zasáhla také jednoho z našich hasičů. Zjistil, že jedna z těch zemřelých byla jeho osobní známou, a kolegové mu museli poskytnout odbornou pomoc,“ řekl mluvčí krajských hasičů.

Podle holešovského starosty Zdeňka Janalíka strážníci automobil až k místu havárie nepronásledovali. Na kamerách zjistili, že dotyční v Palackého ulici v Holešově rozbíjejí lahve. Potom nasedli do auta. Hlídka, která jela za nimi, je vyzvala majákem k zastavení. Oni reagovali tak, že přidali plyn a
ujeli směrem na Rymice. Strážníci je se slabším vozem nepronásledovali a 
informovali republikovou policii. Když uviděli za městem záblesk, tak vyrazili k hořícímu vozu, doplnil Janalík.

Silnice mezi Holešovem a obcí Rymice byla zcela uzavřena na několik hodin a veškerá doprava byla až do 6:00 odkláněna na objízdné trasy.

V krátké době jde v Česku o druhé neštěstí na silnici, které si vyžádalo tři oběti. Minulý čtvrtek při střetu nákladního a osobního automobilu na Olomoucku zemřeli dva dospělí lidé a dítě. Ve Zlínském kraji si tři životy naposledy vyžádala nehoda z loňského října, kdy se u Bystřice pod Lopeníkem na Slovácku čelně střetla dodávka a nákladní automobil.

Hasiči u nehody
Zdroj: www.hzs-zlkraje.cz/HZS Zlínského kraje