Česko má třicátý potvrzený případ takzvané prasečí chřipky

Pardubice - Česko má třicátý potvrzený případ nakažení takzvanou prasečí nebo mexickou chřipkou. Byla zjištěna u sedmnáctileté dívky v Pardubicích. Mladá pacientka není ve vážném stavu a bude propuštěna do domácího léčení, řekla dnes vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice v Pardubicích Inna Valentová.

„Sedmnáctiletá žena se vrátila z třítýdenního studijního pobytu v Anglii. Její zdravotní stav je velmi dobrý, bez teplot a obtíží. Předpokládáme, že ve čtvrtek půjde do domácí izolace,“ uvedla Valentová. Pacientka nesmí opustit byt, přijímat návštěvy, musí používat roušku a sledovat svůj zdravotní stav.

V Pardubickém kraji je to první potvrzený případ výskytu této nemoci. Chorobou se už dříve rovněž v Británii nakazila i další mladá žena z Pardubického kraje, ta však má podle Valentové v Poličce pouze formální trvalé bydliště, žila však v Praze a v zahraničí pobývala rok a půl.

„Máme již další případ s podezřením na tuto nemoc. Opět jde o osobu po týdenním pobytu v Británii u známých. Výsledky budou večer nebo ve čtvrtek ráno,“ řekla Valentová.