Stamiliony z EU pro Krajskou zdravotní jsou nejisté

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět nemocnic patřících Ústeckému kraji, může mít problém se splácením 266 milionů korun za zdravotnické přístroje. Nakoupila je na začátku letošního roku, protože na ně měla slíbenou evropskou dotaci. Když o peníze na konci letošního dubna požádala, dozvěděla se, že platby jsou pozastavené kvůli nejasnostem s výběrovým řízením. Mluvčí nemocnice Jiří Vondra se dnes vyjádřil, že zatím problémy zvládají, pokud by ale peníze v blízké době nedostali, znamenalo by to zásah do hospodaření.

Vyplácení dotací pozastavil Úřad regionální rady regionu Severozápad, který má problematiku evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji na starosti. Mluvčí úřadu Vojtěch Krump tvrdí, že nyní čekají na to, jak se k nákupu postaví antimonopolní úřad. Dodal, že se na něj obrátili kvůli nejasnostem s výkladem zákona o zadávání veřejných zakázek. „Zároveň kontrolujeme přímo na místě například pořízené přístroje nebo účetní doklady týkající se realizace projektu,“ řekl pro ČT Krump.

Podle ministra financí Eduarda Janoty bylo vyplácení peněz pozastaveno kvůli podezřením na netransparentní výběr dodavatele a na takzvané umělé dělení zakázky.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Krajská zdravotní nemá problémy poprvé 

Celkem má Krajská zdravotní slíbené evropské dotace na přístroje za více než 500 milionů korun. Vondra tvrdí, že zatím požádali jen o první splátku za již nakoupené přístroje pro nemocnici v Chomutově a robotické centrum v Ústí nad Labem. Peníze na ně prý Krajská zdravotní vzala ze svého rozpočtu, část si půjčila od bank, kterým je chtěla po obdržení evropských dotací vrátit. „Zatím náklady sanujeme z vlastních zdrojů,“ řekl Vondra ČT. Zastavení plateb může ohrozit hospodaření pěti nemocnic v kraji.


Krajská zdravotní neřeší problém s nákupem přístrojů poprvé. Kvůli některým stížnostem si na začátku letošního roku představenstvo společnosti nechalo udělat na výběrové řízení nezávislý audit. Údajně žádné chyby neobjevil. Spornými nákupy se bude po prázdninách zabývat také kontrolní výbor sněmovny a podnět k prošetření už míří i k Evropské komisi.