Kalousek se ve volbách postaví Bendlovi, Urbanovi i Rathovi

Praha - Zakladatel nově vzniklé TOP 09 Miroslav Kalousek vystupuje z pozice šedé eminence subjektu do první linie politické soutěže. Deníku Právo včera potvrdil svou kandidaturu ve středních Čechách. Jako lídr kandidátky vyzve v regionu zvučných jmen třeba bývalého hejtmana Petra Bendla (ODS) nebo exministra Milana Urbana (ČSSD), jemuž na kandidátce šlape na paty dvojka sociální demokracie David Rath. Kandidátku strany v jižních Čechách povede někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová, v Pardubickém kraji pak bývalý šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa.

Kalousek, Parkanová a Severa jsou bývalí významní členové KDU-ČSL, ze které odešli poté, co se do čela strany dostal Cyril Svoboda a lidovci se podle nich vydali příliš doleva.

Ostatní krajské lídry strana již představila, jsou mezi nimi kromě Schwarzenberga a Kalouska například i čestný prezident Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek a moderátor a lékař Roman Šmucler. V Královéhradeckém kraji partaj nasadí ředitele fakultní nemocnice regionální metropole Leoše Hegera. Ten se třeba v posledních senátních volbách postavil na kandidátce ODS pozdějšímu vítězi z ČSSD Vladimíru Drymlovi.

Brífink TOP 09 o volebních kandidátkách a zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Karel Schwarzenberg:

„V čele jihočeské kandidátky půjde bývalá ministryně obrany a poslankyně Vlasta Parkanová, která, jak známo, pochází z Tábora. V čele středočeské kandidátky bude Miroslav Kalousek, kterému blahopřeji k rozhodnutí. Bude to tuhý boj, ale vím, že je tam na svém místě… Jedničkou pardubické kandidátky je dlouhodobý poslanec pan Pavel Severa.“

Nedávno vzniklá konzervativní politická strana spojená s hnutím Starostové a nezávislí už má v Senátu vlastní frakci, o svém programu toho ale zatím podle některých komentátorů mnoho neprozradila.