Projekt nové věznice v Rapoticích byl odložen kvůli státním financím

Rapotice (Třebíčsko) - Výstavba nové polosoukromé věznice poblíž Rapotic na Třebíčsku se kvůli nedostatku financí odkládá na neurčito. Důvodem odkladu společného projektu ministerstva spravedlnosti a soukromého investora je nedostatek resortních peněz. Podle ministryně Daniely Kovářové bude současný stav do konce roku vyřešen nejspíše vypsáním tendru. Nový areál by měl přispět k řešení nedostatečné kapacity českých věznic.

V rapotických lesích již jedna státní věznice stojí. V její blízkosti by měl poprvé v historii vzniknout nový vězeňský areál i za soukromé peníze. Podle původních plánů měla stát již v roce 2009 nebo 2010, v polovině roku je zde k vidění pouze travnatá louka. Částku v hodnotě 1 miliardy korun měl přitom dle dohody zajistit soukromý investor a na oplátku by získal vězně jako levnou pracovní sílu. Stát měl dodat dozorce a zajistit ostrahu.


„Projekt byl pozastaven, v současné době zjišťujeme přesné důvody, provádíme revizi projektu, zejména finančního hlediska a stavební dokumentace,“ nastínila ministryně Kovářová. Chybějící peníze hodlá vyřešit vypsáním tendru ještě do konce roku. Příliš mnoho jiných šancí postavit novou věznici již prý není.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)

Ve věznicích přebývá nejvíce odsouzených za poslední desetiletí

Česká justice však nové vězeňské prostory potřebuje. Například ta stávající v Rapoticích již kapacitně nedostačuje. Obdobná situace je i v jiných zařízeních. „V současnosti zde vykonává trest asi 300 vězňů, jiní odsouzení jsou zařazení do dohledu a dozoru,“ popisuje ředitel věznice v Rapoticích Pavel Ondráček.

V dosavadních věznicích se tísní rekordních 22 tisíc odsouzených - nejvíc za posledních deset let. S novou polosoukromou věznicí by u Rapotic mohla k výkonu trestu nastoupit až tisícovka vězňů.

Model nového vězeňského areálu v Rapoticích
Zdroj: ČT24