Záchranáři vs. brandýská nemocnice - do sporu se vložil i Rath

Brandýs nad Labem - Středočeská záchranná služba v těchto dnech řeší problém, který ji staví dokonce do křížku s nemocnicí v Brandýse nad Labem. Ta totiž podle zástupců záchranné služby neupozornila včas na omezený prázdninový provoz a uzavřením několika oddělení výrazně zkomplikovala časově náročnou práci záchranářů. Zástupci nemocnice upozorňují, že problémem není omezený provoz, nýbrž neschopnost vedení záchranné služby. V pondělí v nemocnici provedl namátkovou kontrolu hejtman David Rath. Prý byl navíc odhalen nedostatek personálního obsazení.

Chirurgická ambulance funguje pouze od 7:00 do 15:30. Pro pacienty chybí 60 lůžek, interna je mimo provoz úplně - takto v těchto dnech vypadá správa oddělení v brandýské nemocnici. Záchranáři navíc hrozí, že k pacientům nemusejí vždy přijet včas. „Rozvážíme pacienty do nemocnic v Mladé Boleslavi, v Neratovicích, v Nymburce, v Kolíně, takže časy výjezdů jsou mnohonásobně delší,“ dosvědčuje záchranář Miroslav Havelka.


Také ostatní středočeské nemocnice nestíhají, nejvíce přetížená je mladoboleslavská. Záchranáři namítají, že je vedení brandýské nemocnice o omezeném provozu včas neinformovalo. Podle jejich mluvčí Terezy Janečkové se například o uzavření chirurgického oddělení dozvěděli náhodou na ceduli jedné z dveří nemocnic. „Prázdninový provoz brandýské nemocnice není pro záchranku problém, pro středočeskou záchranku je problémem, že neumí umísťovat pacienty a že je tam neschopný ředitel,“ kontroval mluvčí nemocnice v Brandýse Tomáš Cikrt.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Rath zkontroloval důvody omezeného provozu nemocnice

Do soukromé brandýské nemocnice se v týdnu na „přepadovou kontrolu“ vydal středočeský hejtman. Důvodem návštěvy bylo právě uzavření celé interny a gynekologie, které nemocnice uzavřela údajně bez předchozí dohody. Kontrola zjistila i další závažné nedostatky. „Podle kraje například není pravým důvodem omezení provozu některých oddělení rekonstrukce, jak se píše na informačních cedulích vyvěšených u vchodu do nemocnice,“ uvedla mluvčí Středočeského úřadu Berill Mascheková.


Podle Maschekové byly nedostatky shledány mimo jiné na chirurgickém oddělení, které není schopno přijmout a ošetřit akutní pacienty. Vážná situace je údajně i na jednotce intenzivní péče, kde je lékař přítomen pouze tehdy, když se neúčastní nějaké operace. Naopak slušnou úroveň péče poskytuje porodnické oddělení s výjimkou gynekologie a dětské oddělení. Závěry kontroly se nyní zpracovávají do písemné podoby a budou nemocnici zaslány. Jejich součástí bude také lhůta k nápravným opatřením, dodala.

Nemocnice požaduje omluvu, Rathova kontrola je prý protiprávní a zbytečně zastrašuje

Mluvčí Tomáš Cikrt:

„Brandýská nemocnice je soukromý subjekt, tam si nemůže vtrhnout kdejaký politik a provést kontrolu.“

Vedení brandýské nemocnice protestuje proti průběhu takzvané přepadové kontroly. Způsob, jakým Rath kontrolu interpretuje v médiích, podle ní poškozuje dobré jméno nemocnice a zastrašuje pacienty. Požaduje proto po Středočeském kraji omluvu. Vedení nemocnice se podle Cikrta domnívá, že Rathova kontrola byla v rozporu s platnými právními předpisy. „Ze všeho nejvíce připomínala policejní razii bez účasti policie s výslechy podezřelých a překračovala rámec kompetencí krajské samosprávy,“ uvedl. Kontroloři neměli písemné pověření ředitele krajského úřadu, chybělo zdůvodnění kontroly, účastnily se jí neoprávněné osoby a na místě nebyl sepsán protokol, vyjmenoval. Podle mluvčí Rathova úřadu však kontrola proběhla za účasti vedoucí zdravotního odboru, která má k tomuto kroku oprávnění.

Brandýská nemocnice je jedním ze zdravotnických zařízení, která bývalé vedení kraje prodalo. Proti způsobu její kontroly se dnes ohradil i bývalý středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl, který stejně jako Rath kandiduje za střední Čechy do Poslanecké sněmovny. Výběr nemocnice a způsob kontroly podle Bendla ukazují, že nešlo o věcnou a odbornou kontrolu, ale především o politický krok, který má budit strach a obavy.

  • Nemocnice v Brandýse nad Labem autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1005/100448.jpg
  • David Rath autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/964/96387.jpg
  • Brandýská nemocnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1005/100450.jpg