Janouškovy peníze zřejmě tekly na jeho konto přes pět zemí

Praha - Peníze, které policie prověřuje v kauze podnikatele Romana Janouška, tekly údajně přes pět zemí. Důmyslný pavouk transakcí měl podle vyšetřovatelů zakrýt jejich skutečný původ. Švýcarské orgány Janouška podezřívají z praní špinavých peněz. Odborníci mimo jiné prověřují, zda peníze nepocházejí z provizí za státní zakázky v Česku. Informace přinesla Mladá fronta Dnes.


Na zvláštní systém převodu peněz narazili švýcarští bankovní experti. Peníze na Janouškův tamní účet, na němž má podnikatel v přepočtu uloženo 221 milionů korun, tekly přes Švýcarsko, Kypr, Panamu, Lichtenštejnsko a Velkou Británii.

Podle náznaků deníku se na Janouška zaměřila i česká policie - kvůli jeho angažmá při prodeji pohledávek Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Tím by mohl tratit stát. Prošetřované kauzy spadají do doby, kdy byl ministrem zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Ten ale v pátek článek Mladé fronty označil za soubor nepodložených spekulací a lží.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Kvůli Janouškovým kontům oslovili Švýcaři i české ministerstvo financí. To sice podnikatele v hledáčku nemá, je ale připraveno spolupracovat. „Kdykoli budou potřebovat, budeme poskytovat informace… Je pravda, že Švýcaři přitvrdili, a Janoušek nemusí být první ani poslední případ,“ uvedl náměstek ministra financí Jan Málek.

Aktivity Romana Janouška začala švýcarská prokuratura šetřit už na podzim a jeho ženevský účet zmrazila. Podle Lidových novin ho ale už na jaře znovu odblokovala.

Topolánek i Sobotka: Někdo by se měl vyjádřit

Reakce na kauzu Janoušek jsou v Česku spíše zdrženlivé. „Známe se dvacet let, a proto mu přeji vše dobré. O jeho podnikatelských aktivitách nic nevím a upřímně s nimi nemám nic společného,“ distancuje se od podnikání svého přítele pražský primátor Pavel Bém. A dodává: „Já si dovolím stoprocentně tvrdit, že Praha nedává žádné veřejné zakázky žádné firmě pana Janouška. To je snadno prokazatelné.“

Podle Bémova předchůdce Jana Kasla je odhalení postavy Romana Janouška a jeho temného vlivu na byznys a politiku důležité. „Je dobře, že se to prolomilo. Osobně ho neznám, ale historky, které slyším od lidí z branže, z veřejných zakázek i soukromé sféry, jsou šílené. To jsou sazby, taxy, oni to ale samozřejmě odmítají sdělovat dál,“ tvrdí Kasl.

Zdrženlivě reagují také další lidé z pražského magistrátu a nijak ostře nevystupuje ani politická opozice. „Je to vážný problém ODS. Měl by se vyjádřit především Mirek Topolánek, že na kandidátkách strany není nikdo, kdo je podezřelý s praním špinavých peněz,“ domnívá se místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Mladá fronta Dnes cituje Marka Dalíka, podle kterého se Topolánek obává, že by kauza mohla poškodit ODS, a domnívá se, že ti, kterých se týká, by s k ní měli vyjádřit.