Zelené karty nejsou takový hit, jak se čekalo

Praha - Zelené karty, tedy pobytová a pracovní povolení pro cizince v jednom, nefungují tak, jak Topolánkova vláda slibovala. Jejich vyřízení trvá dlouho a zájem o ně je malý. Podle ministerstva práce je viníkem hospodářská krize, podle expertů i některých zaměstnavatelů ale selhává zákon a celý systém. Například cizince s vysokoškolským vzděláním chtějí české firmy i v době, kdy hospodářství stagnuje.

„Vliv na projekt zelených karet má jednoznačně hospodářská krize. Situace je odlišná oproti době, kdy se projekt koncipoval,“ tvrdí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. Jenže i v době propadu české ekonomiky úřady práce cizincům neobsazená místa nabízejí. V registru pracovních nabídek pro žadatele o zelenou kartu je přes 460 volných míst.

Mladého projektanta z Ukrajiny hledá několik měsíců například pražská pobočka mezinárodní firmy Mott MacDonald. S ukrajinskými inženýry má dobré zkušenosti, o to horší ale s úřady. „Je to zdlouhavý a drahý proces. Nejen pokud jde o náklady, ale i o čas a nervy,“ stěžuje si ředitel pobočky Jiří Petrák. Cizinci sem chtějí, hledají všechny možné cesty, ale bohužel zelená karta jim to neusnadní," dává mu za pravdu konzultant mezinárodní organizace pro migraci Jan Schroth.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

O klasická, ale přitom byrokraticky náročnější pracovní víza ale zájem je. Od ledna o ně požádalo téměř 35 tisíc cizinců. Žadatelé o zelené karty nemají přednostní právo na vyřízení před žadateli o pracovní víza. Podle odborníků nejsou navíc pro cizince karty atraktivní i proto, že za hranicemi domova nijak neposilují jejich práva. „Jsou tu nová rizika. Když je zaměstnavatel po příjezdu nezaměstná, nemohou si tu hledat práci, a musí okamžitě odjet,“ potvrzuje Schroth.

OECD přitom ve své červnové zprávě Česko varuje, že klást cizincům do cesty za prací překážky a omezovat migraci může v budoucnu přinést potíže.