Při oslavě neonacistů v Plzni zadržela policie dvě osoby

Plzeň - Na akci neonacistů v západočeské metropoli zadržela policie v noci na dnešek dva z účastníků. Jsou podezřelí ze spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Jde o dvě osoby, které provozovaly hudební produkci, během níž zazněla i píseň oslavující organizaci Národní odpor. Akce v jedné z plzeňských restaurací byla oslavou prvního založení skupiny Autonomní nacionalisté Plzeňsko.

Tato skupina se podílela i na organizování pochodů pravicových radikálů Plzní. „Policisté dění v restauraci monitorovali. V době kolem 21:00 zahájili prohlídku provozovny a zjistili, že zde probíhala i živá hudební produkce,“ uvedla policejní mluvčí Martina Zoubková. Během ní se hrála skladba, která oslavovala Národní odpor, tedy neonacistické hnutí a organizaci.

Policie proto rozhodla o ukončení hudební produkce a zkontrolovala přítomné. Šlo přibližně o padesát lidí s trvalým bydlištěm v Plzni nebo okolí. „Byly zadrženy dvě osoby, které jsou podezřelé z trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Policisté budou zkoumat i trestní odpovědnost organizátorů akce,“ informovala Zoubková.

Policie se snaží zjistit, kdo oslavu organizoval. Jedna ze dvou zadržených osob dopoledne usnesení o zahájení trestního stíhání a byl podán podnět k návrhu vzetí do vazby. Druhý zadržený byl propuštěn. Je ale dál vyšetřován.

Policisté na místě zajistili také oblečení s obrázky propagujícími hnutí, listy a texty písní.