Politické strany mají měsíc na sestavení kandidátek

Praha - Soupisky adeptů na poslance musí politické strany a hnutí předložit nejpozději do 26. srpna. Mají tedy ještě měsíc na sestavení kandidátních listin pro říjnové předčasné volby do sněmovny. Jasno mají v ODS, ČSSD a v KSČM, nejvíce pozadu je Strana zelených. Své nominační konference má totiž až během srpna.

Lidovci se dohodli s Evropskou demokratickou stranou bývalé europoslankyně Jany Hybáškové, že ji i její kolegy přizve na své kandidátky. Společně se chystají kandidovat i další menší seskupení, která aspoň trochu uspěla v červnových volbách do Evropského parlamentu.

SNK ED se dohodla na spolupráci s pražskou stranou Věci veřejné, kterou nyní vede publicista Radek John. Strana se také domluvila na společném postupu s hnutím Alternativa, které v evropských volbách postupovalo v koalici s hnutím Starostové a nezávislí. Toto hnutí se nyní spojilo s novou stranou TOP 09, kterou vede senátor Karel Schwarzenberg. Tento týden se k nim připojili jeho senátorští kolegové z klubu, čímž seskupení získalo parlamentní zázemí ještě před volbami.

Demokratická strana zelených se do sněmovny nedostane

Po krachu v evropských volbách do boje o křesla ve sněmovně nezasáhne Demokratická strana zelených. Její předsedkyně a poslankyně Olga Zubová se dostala na páté místo pražské kandidátky ČSSD. Naopak Strana svobodných občanů (SSO), kterou vede Petr Mach, asi bude v podzimních volbách kandidovat samostatně.

Do předčasných voleb míří také strana Politika 21 bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové, které v červnu znovuzvolení uniklo poměrně těsně. Kandidovala za koalici Suverenita, kterou uzavřela se Stranou zdravého rozumu, a podle jejích webových stránek i do říjnových voleb bude Suverenita kandidovat. Kandidaturu ohlásila také Dělnická strana, která v evropských volbách získala přes procento hlasů, a tím příspěvek od státu.