Tisíc domácností je stále bez proudu

Hradec Králové/Jihlava - Ani tři dny po silných bouřkách a větrné smršti se ještě nepodařilo odstranit všechny škody. Bez elektřiny zůstává přibližně tisíc domácností hlavně ve východních Čechách. Na Vysočině trvá zákaz vstupu do některých lesů, kterými se větrná smršť prohnala už ve středu - lidé ho ale porušují. V Ostravě navíc v pátek ráno objevil muž, který šel po bouřce zkontrolovat čistící stroj vodní elektrárny v Ostravě-Svinově, v řece Odře tělo osmašedesátileté ženy.

Podle mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové u sebe žena neměla doklady, její totožnost byla zjištěna až později. Policisté nyní zjišťují, jakým způsobem žena zemřela. Jednou z možností je také, že se stala obětí čtvrteční noční bouřky. Ta si podle dosavadních informací vyžádala v Česku dva životy.

Některé domácnosti jsou stále bez elektřiny

Rerportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Škody způsobené bouřkou jsou vyčísleny na několik milionů korun. Bouře nejvíce zasáhla sever a východ Čech a poškodila vedení nízkého i vysokého napětí. Některé domácnosti jsou stále bez proudu. Odstraňování škod energetikům komplikuje podmáčený terén, kam se s těžkou technikou špatně dostávají. Přesto energetici už odvolali kalamitní stav ve všech okresů s výjimkou semilského.

„Ve většině případů, na kterých se ještě pracuje, jde převážně o vzrostlé stromy v nepřístupných terénech, k nimž se nám jen velmi obtížně dostává těžká technika. Navíc počasí nám nepřeje - bouřky a deště způsobily výpadky energie i včera,“ vysvětlila regionální mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Podařilo se ale už obnovit provoz na železničních tratích. Kvůli popadaným stromům po čtvrteční vichřici nabíraly české vlaky často zpoždění. Správa železniční dopravní cesty ale opravila poškozené troleje a obnovila i provoz na dvoukolejných tratích. „Je možné, že v následujících dnech budeme ještě dolaďovat některé úseky, ale už to nezpůsobí větší zdržení cestujících,“ potvrdil mluvčí železniční správy Pavel Halla.

Bouřka si dosud vyžádala dva životy a četná zranění

Čtvrteční vichřice si vyžádala v České republice dva životy. V parku v Hrádku nad Nisou zemřela starší žena. V pátek vylovili potápěči z Vltavy u Županovic tělo pětadvacetiletého mladíka, jehož pramice se při bouřce potopila. Další čtyři lidé, kteří byli na lodi s ním, se zachránili.

Padající strom na Českolipsku zranil těžce chlapce, který se snažil před bouřkou utéct. Je hospitalizován s vážným poraněním hlavy. Malé dítě a další dva lidé byli zraněni také na Královéhradecku.