Počet pacientů s nádorovými onemocněními se zvyšuje

Praha - Podle lékařů se počet onkologických pacientů v průběhu dvaceti let až ztrojnásobí. Za nárůst přitom paradoxně může stále úspěšnější léčba. Lékaři nyní dovedou vyléčit i pacienty, kteří by před několika lety neměli šanci. Nejvíce se užívá takzvané personalizované medicíny, tedy léčby, která se určí pro každého pacienta zvlášť.

Lékaři dnes už dokáží určit, u koho velmi drahá léčba zabere a u koho ne. Jedná se o lék vyvinutý biotechnologií, který blokuje růstové receptory na povrchu rakovinných buněk, a nedovoluje tak nádoru dál růst.

Biologická léčba umožňuje sestavit léčebný program pacientovi na míru a lékaři na ni hodně sázejí. Každoročně je teď na světě diagnostikováno deset milionů nových onkologických pacientů, zhruba šest milionů z nich zemře. V Česku je to 70 tisíc nových pacientů ku 28 tisícům úmrtí. I u nás počet nádorů roste, úmrtnost se ale nezvyšuje.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nejčastější jsou nádory tlustého střeva, plic a ledvin 

Biologická léčba se ale zatím neobejde bez chemoterapie. Ve vývoji jsou už i další léky, třeba vakcíny proti karcinomu plic. V Česku se stále více objevují nádory tlustého střeva u mužů, časté jsou i nádory plic nebo ledvin. Podle Zdeňka Dienstbiera za to může i nezdravý životní styl, kouření, tučná strava, nedostatek ovoce a zeleniny a málo pohybu.

Podle předsedy Ligy proti rakovině lidé navíc nedostatečně využívají preventivní vyšetření. Muži by měli dbát na pravidelné kontroly stolice, ženy na vyšetření prsů. Přestože se biologická léčba používá už několik let, je podle lékařů teprve v začátcích. Očekávají proto její prudký rozvoj, i kvůli tomu, že několik nových léků je v poslední fázi klinických studií.