Výslech Krejčíře jihoafrický prokurátor zrušil

Praha/Johannesburg - Uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře dnes měli v jižní Africe vyslechnout čeští detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) - a to kvůli případu únosu jeho otce Lamberta. Jihoafrický prokurátor ale plánovaný výslech zrušil, údajně kvůli chybnému postupu justičních orgánu JAR. Náhradní termín zatím není znám. Krejčíř, v Česku stíhaný pro rozsáhlou trestnou činnost, měl vypovídat jako svědek. Výslech byl na programu už koncem května, Krejčíř se však tehdy omluvil pro nemoc.

Dvojice policistů z ÚOOZ, která kvůli účasti na výslechu odcestovala do JAR, se teď zřejmě vrátí do Česka s nepořízenou. O tom, že výslech neproběhne, se dozvěděli až na poslední chvíli. Krejčíř se prý k výslechu dostavil a projevil ochotu vypovídat. „Zatím žádné podrobnosti nemám, pouze mohu říci, že nás to velmi zaskočilo,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Podle informací pondělní Mladé frondy Dnes (MFD) česká policie přemlouvá Krejčíře, aby s ní spolupracoval a popsal čtyři vraždy, které dodnes nebyly vyřešeny. Podsvětí naopak Krejčíře varuje, aby to nedělal. Podle MfD chce policie pomoci při vyšetřování únosu a smrti Krejčířova otce Lamberta, který zmizel v říjnu 2002, dále při vraždě podnikatele Petra Šebesty, kterého někdo rozstřílel v roce 2003 na Orlíku, a zmizelého podnikatele Petra Káce. Identitu čtvrté oběti MfD nezná. Detektivové si od Krejčířova výslechu hodně slibují - uprchlý podnikatel se totiž už několikrát vyjádřil, že o případech hodně ví. Přestože čeští policisté u výslechu budou, nemůžou ale Krejčířovi pokládat otázky přímo - to by byl zásah do suverenity JAR.

Lžičař: Výpověď Krejčíře nemůže být brána jako důkaz 

„Jedná se, dle mého názoru, o výslech v před procesním stádiu. Kdyby to byl zákonný výslech, museli by o něm být vyrozuměni advokáti, kteří by se měli tohoto úkonu zúčastnit, aby pak mohl být brán soudem na zřetel. Obsah Krejčířova sdělení nemůže mít relevantní důkaz, protože nebude vyslýchán jako svědek,“ vyjádřil se advokát Josef Lžičař.

Za podíl na únosu a vraždě Lamberta Krejčíře je stíhán fotbalový boss Jaroslav Starka, jeho pravá ruka Vlastimil Spěvák a další lidé. Krejčíř mladší je přesvědčen, že za smrtí jeho otce stojí právě Starka, který ho spolu s dalšími lidmi chtěl připravit o stamiliony ukryté ve Švýcarsku. Starka odmítá, že by měl se smrtí Krejčíře staršího cokoliv společného. V době zmizení Lamberta Krejčíře byl jeho syn ve vazbě pro podezření z daňových úniků; Krejčíř starší tak nemohl sám tlaku vyděračů čelit. Únosci jej údajně strčili do auta a chtěli z něj dostat hesla k účtům. Podle jedné verze Krejčíř zkolaboval a zemřel. Policie už dřív označila za šéfa únosců Miroslava Ruse, blízkého přítele Vlastimila Spěváka - Starkovy pravé ruky.

Kramarič prý Krejčíře vydíral, aby mlčel 

V celé kauze hraje roli Starkův advokát Julius Kramarič. Když měl být Krejčíř zhruba před dvěma měsíci vyslechnut, kromě policistů přiletěla do JAR i řada advokátů obviněných z vraždy Krejčířova otce, mimo jiné právě Kramarič a také Vladimír Vaněk, který zastupuje Vlastimila Spěváka. Podle MfD měl Kramarič Krejčířovi vzkázat, že Starka se smrtí jeho otce nemá nic společného a také návrh, že mu splatí starý dluh ve výši pěti milionů korun - což by potvrzovalo domněnku, že Krejčíř o případech ví více, než dosud řekl, a touto částkou by se vykoupilo jeho případné mlčení. Krejčíř se Starkou prý po telefonu navíc přátelsky mluvili.

Druhý den se měl konat výslech, na který Krejčíř ale nepřišel - prý utrpěl šok z Kramaričovy návštěvy a řekl také, že ho Kramarič vydíral. Právo napsalo, že Kramarič podle Krejčíře vyhrožoval smrtí podnikatelovy babičky a matky, jestliže bude Krejčíř mluvit. Kramarič proto skončil na několik dní v cele; soud ho sice pustil, ale z Johannesburgu se neměl vzdalovat. Kramarič se prý bál o život a Starka mu do JAR poslal ochranku, píše MfD. Koncem června ho soud zprostil viny a Kramarič se vrátil do Prahy. Obvinění z vydírání považuje za absurdní. Samotného Starku se někdo pokusil zabít už v roce 2005, jako zázrakem ale několik střel přežil. MfD teď zjistila, že další atentát se připravoval na jaře 2007. Policie tehdy založila k informacím o přípravě Starkovy vraždy tajný spis Strike.