ČT: Švýcaři dodali policii důkazy o miliardovém tunelování Mostecké uhelné

Praha - Česká policie znovu vyšetřuje případ privatizace Mostecké uhelné společnosti z konce 90. let. České televizi to potvrdila nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká, která odloženou kauzu nařídila znovu otevřít. Nové důkazy o údajném tunelování státního podniku pomohla obstarat švýcarská generální prokuratura. Švýcarská strana dodala podklady, které by mohly usvědčit společnost Investenergy.

Policejní spis nazvaný Kosatka mají znovu na stole detektivové z protikorupčního útvaru. Do archivu ho uložili loni v létě, teď jim ale švýcarští kolegové dodali klíčové důkazy, bez kterých nebylo možné ve vyšetřování pokračovat.

Námluvy mezi českými a švýcarskými žalobci se vlekly několik měsíců. Letos v lednu byli Švýcaři na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně, na jaře se pak delegace českých žalobců vydala za švýcarskými kolegy. Ti byli ochotni vydat informace o podezřelých bankovních kontech pouze pod podmínkou, že česká strana oficiálně znovu zahájí vyšetřování. To nakonec učinilo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem. Zdejší státní zastupitelství totiž požádalo švýcarskou stranu o informace cestou právní pomoci.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Podle policie byla Mostecká uhelná v roce 1998 ovládnuta pomocí peněz, které měla povinně ukládat do rezervních fondů na budoucí rekultivace. Několik miliard z nich ale odešlo na řadu zahraničních účtů. Švýcarská prokuratura má teď údajně v rukou důkazy, že jsou totožné s těmi, za něž Mosteckou uhelnou koupila společnost Investenergy. „Probíhá otázka právní pomoci, a to jak do Švýcarska, tak samozřejmě i ze Švýcarska k nám, do ČR. Tato právní pomoc se dotýká i třetích zemí,“ uvedla Vesecká.

Čeští žalobci odmítají spekulace některých médií, že případ Mostecké uhelné souvisí s kauzou podnikatele Romana Janouška, přítele pražského primátora Pavla Béma. I o Janouška se švýcarská prokuratura zajímá kvůli jeho zahraničním kontům. „Já to skutečně považuji za pouhou spekulaci a v této kauze se nám toto jméno v žádném okamžiku neobjevilo,“ potvrdila náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem Lenka Bradáčová.

Na otevření případu Mostecké uhelné je ze strany státního zastupitelství uvaleno přísné informační embargo. Ze zdrojů blízkých vyšetřování ale plyne, že podezřelých lidí je pět - čtyři Češi a Belgičan.

Ovládnutí Mostecké uhelné
Zdroj: ČT24