Mokrý a Malý podávají stížnost na policejní zatýkání

Praha - Zatím jediné obvinění je výsledkem dramatického zadržení a výslechů fotbalových funkcionářů před necelým týdnem. Proč výslech trojice Ladislav Malý, Pavel Mokrý a Václav Chvála provázely menší manévry, policie říct nemůže a státní zastupitelství ho obhajuje jen paragrafy. Ministr vnitra Martin Pecina pak jakýkoli komentář odmítl.

Na ranní zatýkání minulé úterý Pavel Mokrý rozhodně nevzpomíná v dobrém. „Kolem šesté hodiny ráno zazvonili u mého domu, a když jsem jim otevřel ještě v pyžamu, tak jsem hnedka dostal pouta a bylo mi sděleno, že jsem podezřelý ze závažné hospodářské trestné činnosti,“ popisuje Mokrý, který podle svých slov k takovému postupu policie nevidí žádný důvod a s advokátem zvažuje stížnost - prý se neskrýval ani neodmítal podat vysvětlení.

Podle jeho advokáta Petra Tomana je stížnost základní nástroj, který je k dispozici pro podobné případy. K zadržení brzy ráno represivním způsobem musí mít policie podle něj pádné důvody: „Vždycky je musí ten policejní orgán znát a potom, v určitém časovém odstupu, je případně vysvětlit a odůvodnit. Pokud takové důvody nejsou, potom je takový postup v rozporu se zákonem.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Mokrý byl zatčen, aby neovlivnil svědky

Policie k případu Mokrého a dalších funkcionářů mluvit nesmí. Městské státní zastupitelství mluví o tom, že zákrok byl naprosto standardní a se souhlasem státního zástupce. „Byla zde osoba podezřelá z trestného činu a bylo zde podezření, že je zde dán důvod vazby “písmeno b„, tedy ovlivňování svědků,“ uvedla mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Od úterního zásahu zatím padlo jediné obvinění - z krácení daní byl obviněn bývalý náměstek ministerstva školství Ladislav Malý. I ten podává stížnost. „Sdělení obvinění je předčasné, dostatečně nezdůvodněné a nepodložené stávajícími důkazy,“ uvedla jeho obhájkyně Marie Benešová.

Stížnost Ladislava Malého proti obvinění zatím Městské státní zastupitelství v Praze oficiálně neobdrželo. Zabývat se jí i tak začne nejdřív za 14 dní, až se státní zástupce vrátí z dovolené.