Chorvatská policie zatýkala kvůli železniční nehodě

Záhřeb – Chorvatská policie vyslechla osm lidí, kteří měli co do činění s páteční nehodou vlaku u Splitu. Po výslechu pěti lidí v Záhřebu a tří ve Splitu zatkli policisté podle zpravodajského portálu javno.com čtyři lidi. Podle webu jde o zaměstnance chorvatských železnic. Chorvatská vláda vyhlásila na dnešek den smutku za šest mrtvých a 55 zraněných lidí. Vyšetřovatelé se o víkendu zabývali možností, že nehodu způsobilo špatné použití protipožárního a antikorozního nátěru kolejí. Tomu napovídá také událost, která se stala během záchranných prací, když na místě nehody dieselového pendolina vykolejila také záchranná drezina. Příčina nehody ale stále není jasná.

Chorvatská média spekulovala, že příčinou nehody mohly být vysoké teploty dosahující až 40 stupňů Celsia nebo kámen v kolejišti. Chorvatská televize také uvedla, že úsek trati v místě neštěstí byl před dvěma lety opravován a že páteční vykolejení vlaku nebylo v této části koridoru zdaleka prvním případem. Předchozí nehody se obešly bez lidských ztrát.

Ve splitské nemocnici dnes zůstalo 16 lidí, ale jejich životy nebyly podle listu Croatian Times v ohrožení. Při železničním neštěstí, které bylo nejhorší od vyhlášení nezávislosti Chorvatska v roce 1991, zahynul Španěl žijící ve Slovinsku, Francouz chorvatského původu a čtyři Chorvaté.