Z jazykového pobytu se vrátil s prasečí chřipkou, nakazil půlku rodiny

Praha - Z jazykového pobytu na Maltě společnosti Student Agency se minulý týden vrátilo do Česka sto dvacet dětí. Mezi nimi byl i 13letý Tomáš z Náchoda, který si kromě jazykových dovedností dovezl domů i virus prasečí chřipky. Navíc nakazil i svou matku a také strýce. I Tomášovi kamarádi leží doma s prasečí chřipkou. Píše to středeční Mladá Fronta Dnes. Na zájezdu byly děti ze všech koutů České republiky a izolovat je nemá příliš velký smysl. Virus se tak může šířit raketovou rychlostí.

Tomáš si po návratu stěžoval, že mu není dobře a měl teplotu. Testy potvrdily prasečí chřipku. Už na Maltě nebylo dobře ani jeho bratrovi, nemoc ale přechodil. Tomáš navštěvoval mezinárodní třídu, kde byly děti z celé Evropy, v té době na Maltě navíc vrcholil festival hudební stanice MTV, na který přijely tisíce návštěvníků. Šíření nákazy se tak dá zabránit jen velmi těžko. Podle zdravotníků hrozí na podzim pandemie a situace v Česku může být vážná stejně jako ve Velké Británii, kde už onemocněly statisíce lidí.  

Hlavní hygienik Michael Vít doporučuje očkování proti běžné chřipce. Upozornil také, že na organismus oslabený běžnou chřipkou může vir prasečí chřipky snadněji zaútočit a způsobit závažnější problémy. Češi se ale podle něj nemusí nákazy prasečí chřipkou obávat, protože většina nakažených má zatím mírný průběh nemoci a protilátky, které se jim stihly vytvořit, je v případě druhé vlny, která se očekává na podzim a měla by být agresivnější, více ochrání.

Tereza Baldová o opatřeních kvůli prasečí chřipce (zdroj: ČT24)

Pandemický plán počítá, že v nejhorším případě se nakazí až tři miliony obyvatel. Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková příští týden projedná s kraji jejich přípravu na pandemii a nabídne jim pomoc. Stát počítá s vakcínou pro čtvrtinu obyvatel, pro další čtvrtinu má zajištěny léky. Pokud by pandemie nastala, v první řadě by vakcíny dostali zdravotníci, hasiči, policisté - záchranné složky, které jsou nezbytné pro fungování státu; dále by je dostali starší lidé, chronicky nemocní, děti a těhotné ženy.