ČD vypraví z Olomouce „Matěje“

Olomouc - České dráhy tuto sobotu vypraví v rámci projektu Překračujeme hranice speciální parní vlak z olomouckého hlavního nádraží do polské Nysy. V čele vlaku pojede historická parní lokomotiva "Matěj" řady 433.002. Jízdné bude zdarma. Ve vlaku je ale povinná rezervace místa. Pro cestující bude zajištěno i občerstvení. U příležitosti oslav dobývání nysské Tvrze čeká na zájemce i další zajímavý program.

„České dráhy jsou tradičním partnerem projektu Překračujeme hranice, který je spolufinancován z unijních prostředků. V letošním roce se jedná již o čtvrtou společnou akci s Jesenickou rozvojovou“, uvedl Petr Holánek, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Olomouci. Kromě nostalgické jízdy s parní lokomotivou čeká na cestující zajímavý program v cílové stanici u příležitosti oslav dobývání nysské Tvrze. Pro děti bude zajištěn i doprovodný program.

Rezervaci, která slouží zároveň jako pamětní jízdenka, mohou cestující získat v ČD centru v Olomouci nebo v osobních pokladnách stanic Šumperk, Hanušovice a Jeseník a také u doprovodu zvláštního vlaku.

Parní lokomotiva řady 433.0 je přímým potomkem řady 423.0. Parní lokomotiva řady 423.0 byla jedním z nejvíce rozšířených typů na tratích ČD. Byla určena pro osobní i nákladní dopravu na vedlejších tratích převážně horského charakteru a s méně únosným kolejovým svrškem. Od počátku vývoje (1922) prošla řadou úprav, změn a rekonstrukcí až ke konečnému provedení, k řadě 433.0 dodané v roce 1948.

Již od půl jedenácté bude v Nyse probíhat prezentace historických vojenských jednotek na území města. V odpoledních hodinách, od 16:00 do 16:45, proběhnou ukázky z bitvy historických vojsk z 11. století, které zakončí slavnostní předání čestného praporu, uděleného městu Nysa Radou Evropy. V pět hodin odpoledne se uskuteční přechod historických vojsk z bitevního pole na tábořiště nysské Tvrze, kde bude až do 21. hodiny probíhat veřejná slavnost.