Policii došly peníze na placení informátorů

Praha - Česká policie má vážné problémy s financováním aktivit na protikorupčním útvaru. Situace zašla tak daleko, že už v polovině roku došly peníze, za které se kupují informace od utajených spolupracovníků. Pokladna na vyplácení informátorů protikorupční policie je skoro prázdná, přestože do konce roku zbývá ještě pět měsíců. Odměny informátorům tak hradí detektivové ze svého, a doufají, že se jim nějaké peníze vrátí zpátky.

Situace zašla tak daleko, že fakticky hrozí krach operativy, která tvoří základ pro odhalování korupce. „Na tuto část činnosti policie prostě musí být peníze. A nedokážu si představit, že by nebyly,“ vyzývá bývalý ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Za vážnou považuje situaci i Jeroným Tejc (ČSSD) z poslaneckého výboru pro bezpečnost: „Policisté budou mít menší možnost získávat informace o trestných činech v prostředí zločinu, a nebo to bude znamenat do budoucna snahu některých policistů nahradit toto černými fondy.“

Útvar informace České televize komentovat nechce a ani nemůže, protože operativní práce s informátory je tajná. Vedení protikorupční policie připravilo nová pravidla, která styk s informátory upravují. Detektivové musí například předem podrobně žádat o povolení schůzky, peníze se mají vyplácet jen za přítomnosti nadřízených. A to prý může ohrozit důvěru mezi policisty a zdroji jejich informací.

Reportáž Roberta Maleckého (zdroj: ČT24)

Česká televize mluvila přímo s detektivy, kteří mají styk s informátory na starosti. Ti se ale bojí otevřeně vystupovat na kameru. Na vážnou situaci ovšem upozorňují ti policisté, kteří útvar v minulých letech opustili. „Pokud narůstá neadekvátně počet osob, které jsou seznámeny s identitou informátora, tak samozřejmě hrozí nebo stoupá riziko z prozrazení toho informátora,“ varuje bývalý náměstek ředitele útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Josef Bečvář.

Podobně vidí situaci i bývalý šéf operativy útvaru Karel Tichý: „Je potřeba udělat naopak všechno pro to, aby informátoři byli maximálně utajení. Tady bych apeloval na všechny, kteří vymýšlejí, teda pokud je to pravda, nějaké nové předpisy, nové nařízení, nové úpravy.“ Nová pravidla by měla platit od 1. srpna. Detektivové ale doufají, že i na základě jejich nesouhlasu se je ještě podaří změnit.