Češi vytvoří v rámci EU bojové uskupení také s Němci

Praha - Čeští vojáci vytvoří společně s Němci a také Rakušany, Chorvaty a Makedonci bojové uskupení, takzvanou battlegroup, která je součástí sil rychlé reakce EU. "V současné době probíhají jednání pracovních skupin k vojensko-technickým aspektům výstavby a přípravy tohoto bojového uskupení," cituje dnešní vydání deníku E15 Vladimíra Lukovského z ministerstva. Ministři obrany by podle něj měli podepsat příslušný dokument v blízké době.

Nová battlegroup má být podle nynějších předpokladů v pohotovosti ve druhé polovině roku 2012. Znamená to, že by pak mohla být nasazena v rámci případné vojenské mise Evropské unie. Česko zatím vytvořilo podobné bojové uskupení společně se Slováky. To má pohotovost právě nyní - od července do konce letošního roku. Battlegroup obvykle čítá 1500 vojáků, česko-slovenské uskupení je ale větší, má přes 2500 vojáků. Zhruba čtyři stovky z nich jsou Slováci.

Tyto jednotky EU mají být schopny rychlého nasazení do deseti dnů až do vzdálenosti šesti tisíc kilometrů od Bruselu. Bojové uskupení EU zatím nikdy v historii zasahovat nemuselo. Přesnou podobu zasahujících jednotek by určila až konkrétní mise, na jejímž zadání by se museli shodnout politici Evropské unie. Myšlenka společné battlegroup Čechů s Němci a Rakušany není nová, mluvilo se o ní za tehdejšího ministra zahraničí Cyrila Svobody. Představa, že Češi vytvoří společné uskupení s Němci, byla ale terčem ostré kritiky ze strany některých českých politiků.