Na dálnici D1 zatím proměnné značky nebudou

Praha - Podle týdeníku Ekonom bude odložen i další důležitý státem financovaný dopravní projekt - liniové řízení dálnice D1. V polovině září letošního roku měly být na dvou nejvytíženějších částech této dálnice u Prahy a Brna instalovány elektronické proměnné dopravní značky, které by usměrňovaly dopravu podle aktuální situace. V rozhovoru pro Ekonom sdělil šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Alfred Brunclík, že bylo nyní rozhodnuto o odložení výstavby na neurčito.

Podle Brunclíka je třeba celý projekt přepracovat podle nových evropských standardů. Dále zabezpečit provázanost s budovaným pražským okruhem, což původní projekt neobsahoval. Dořešit je třeba i to, jakým způsobem bude systém budován u Brna v úseku Kývalka-Holubice, kde se počítá s rozšířením dálnice o jeden jízdní pruh v každém směru.

Proměnné značky měly být hlavní součástí celého projektu liniového řízení dálnice D1. Jeho uváděná cena bez DPH je 2,4 miliardy korun. Řada odborníků považuje projekt za předražený. Celou zakázku získala v prosinci 2007 bez tendru rakouská firma Kapsch jako subkontrakt ke smlouvám o vybudování a provozování elektronického systému mýta. Výstavba proměnných značek měla stát 272 milionů korun. Kapsch proto žádá náhradu. ŘSD se údajně s firmou předběžně dohodlo, že protihodnotu bude představovat zakázka na další velkoplošné informační tabule, uvedl týdeník Ekonom.