Bývalý prostějovský soudce Werner se do taláru nevrátí

Brno - Bývalý prostějovský soudce Antonín Werner přišel o poslední možnost, jak se vrátit do funkce. Ústavní soud (ÚS) odmítl jeho stížnost proti rozhodnutí, jímž jej Nejvyšší soud v roce 2008 zbavil taláru kvůli průtahům při soudních řízeních. Ústavní soudci rozhodli bez veřejného jednání. Wernerovi bylo v okamžiku odvolání z funkce 62 let a měl za sebou pětatřicetiletou soudní praxi.

V ústavní stížnosti označil Werner rozhodnutí za „extrémně vybočující ze zásad spravedlivého procesu a nepřiměřeně přísné“. Podle ústavních soudců ale Nejvyšší soud rozhodl správně. „Kárné provinění je vzhledem k předchozím - zjevně neúčinným - kárným opatřením uloženým stěžovateli za obdobné nedostatky natolik závažné, že nelze považovat rozhodnutí kárného senátu za postup odporující základním principům spravedlnosti,“ uvedl v usnesení senát se zpravodajkou Dagmar Lastoveckou.

Podle nadřízených zavinil Werner průtahy v asi 40 trestních případech. Ve 29 spisech déle než půl roku vůbec nepokročil a v době, kdy se měl případy zabývat, už byly některé činy promlčené. Werner nedostatky omlouval přetížeností a údajně nerovnoměrným rozdělováním případů jednotlivým soudcům. Hájil se i tím, že k některým spisům neměl přístup. Uváděl také to, že se mu nadřízení mstí kvůli jeho časté kritice.

Odvolání z funkce je nejpřísnější trest, který může kárný senát justičnímu činiteli uložit. Za poslední roky přišli o talár například zlínský soudce Miroslav Moltaš, Jiří Kilian z Břeclavi a Karol Kubíček z Prahy. Moltaš a Kubíček se také bránili ústavními stížnostmi, ale neuspěli.