Kriminalita je nižší než loni, pachatelé jsou ale agresivnější

Praha - Kriminalita v Česku je v prvním pololetí letošního roku zhruba o čtyři procenta nižší než ve srovnatelném období roku předchozího. Pachatelé násilných trestných činů jsou ale stále agresivnější, vzrostl počet loupeží či vloupání do provozoven. Policisté se také častěji setkávají s podporou a propagací extremistických hnutí. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl šéf kriminální policie Jan Noga.

„V případě, že jsou na místě pachatelé vyrušeni jak osobami domácími, tak i dalšími, skutečně neváhají použít násilí,“ uvedl k rostoucí agresivitě pachatelů trestné činnosti Noga.

Za prvních šest měsíců policisté vyšetřovali přes 169 tisíc trestných činů, z nichž objasnili 59 778, to představuje zhruba 35 procent. Míra objasněnosti trestných činů zůstává přibližně stejná jako v loňském období, kdy policie musela řešit o 7 504 skutků více.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Škoda způsobená pachateli do konce června se pohybuje okolo 13,1 miliardy, což je o téměř tři miliardy méně než ve srovnatelném období roku 2008. Značnou část celkové sumy tvoří škoda vzniklá na spotřební dani. Nejvýrazněji poklesla hospodářská kriminalita. To je podle Nogy dlouhodobý trend. Subjekty, které se dříve stávaly terčem útoků úvěrových podvodů a podobných trestných činů, se prý totiž nyní chovají opatrněji.