Městské strážníky zaskočila na ulici rodící žena

Praha - Neobvyklý zážitek se šťastným koncem zažili v noci městští strážníci v Praze, přímo na ulici totiž odrodili zdravé miminko. Narozená holčička i matka byly poté převezeny do nemocnice a jsou prý v pořádku. Hlídka městské policie podle hlášení projížděla ve 02:45 pod parkovištěm nedaleko stanice metra Palmovka. "Před služebním autem se náhle objevil hodně nervózní muž. Mával rukama a lámanou češtinou nám řekl, že v nedalekém autě je žena a rodí," popsali situaci členové noční hlídky Tomáš Frydrych a Václav Řehák.

Hlídka okamžitě vyrazila na místo. V odstavené škodovce našla rodící ženu. Strážníci zavolali na dispečink záchranky. Operátor jim po telefonu radil, jak mají postupovat. Tou dobou už na místo spěchala sanitka s lékařem. Ještě před příjezdem záchranky, ve 02:55, přišla holčička na svět. Hlídka ji ošetřila, aby se nezadusila, po několika minutách předala dítě i maminku záchranné službě, která obě převezla do nemocnice.    

I když jsou porody na ulici ojedinělé, policisté u nich občas pomáhali. Například před pěti lety pomohl dítěti na svět přímo na policejním parkovišti v Kongresové ulici v Praze 4 policejní lékař. Otec kvůli hustému provozu na magistrále tehdy nestačil dopravit rodící ženu do porodnice.    

Loni porodila žena holčičku na ulici před svým domem v Brně-Kohoutovicích. Žena šla do auta, které ji mělo odvézt do porodnice, porod ale začal dřív. Předloni zase záchranáři vyjížděli k improvizovanému porodu, který se odehrál v suterénu domu v Nuslích v Praze 4. Rok předtím v říjnu porodila na pražském Kačerově žena u novinového stánku také zdravou holčičku.