Letadlo ČSA s poruchou se z Kypru vrátilo do Prahy

Praha - Letoun Českých aerolinek, který se včera musel kvůli problémům po startu vrátit na kyperské letiště, přistál na ruzyňském letišti. V kabině stroje, který mířil z Larnaky do Prahy, byl cítit kouř. Jak uvedla společnost, došlo ke zkratu jednoho z palubních počítačů. Technici museli pro novou součástku do Prahy.

Letadlo ČSA původně letělo z Kypru do Prahy, krátce po vzletu se ale muselo vrátit na letiště v Larnace. Důvodem byl kouř, který byl cítit na palubě letadla. Mluvčí ČSA Hana Hejsková řekla, že bezpečnost cestujících nebyla ohrožena, nebylo však možné riskovat případné komplikace v průběhu letu. „Pro tento postup (návrat) se kapitán rozhodl preventivně, z bezpečnostních důvodů poté, co byly na palubě zaznamenány náznaky zápachu kouře,“ uvedla Hejsková.

Na Kypru všichni cestující z letadla vystoupili. Společnost pak lidem zajistila náhradní ubytování. „Odvezli nás do pětihvězdičkového hotelu, tam jsme se i navečeřeli,“ řekla jedna z cestujících. Podle mluvčí zápach způsobil zkrat součástky v jednom z palubních počítačů. Z hlediska bezpečnosti letu prý nešlo o závažnou závadu. „Ale okamžitý návrat byl jediným správným řešením,“ dodal Karel Mündel z Českého sdružení dopravních pilotů.

Porouchané letadlo přistálo v Praze (zdroj: ČT24)

Obdobný případ se stal v dubnu airbusu ČSA, který mířil do mexického Cancúnu. Kvůli pravděpodobné technické závadě se krátce po startu vrátil na letiště v Praze-Ruzyni. Mluvčí ČSA Daniela Hupáková tehdy řekla, že posádka jednala v souladu s přísnými bezpečnostními předpisy, které říkají, že při sebemenší odchylce přístrojů či nestandardním chování letadla je nutné stroj odborně prohlédnout a nelze riskovat případné budoucí komplikace během letu přes Atlantik.