Topolánkovi jako důkaz stačí evidentní napojení Randáka na ČSSD

Mokrá-Horákov - Předseda ODS a bývalý premiér Mirek Topolánek nebude předkládat důkazy, že ho v Itálii nechala sledovat ČSSD. Dnes zopakoval, že mu stačí podle něj evidentní blízké napojení Petra Randáka na sociální demokracii a šéfa jejího marketingu Petra Dimuna. Právě exředitel rozvědky Randák za snímky podle Mladé fronty Dnes stojí. K předložení důkazů vyzvala předsedu ODS sociální demokracie, která odmítla, že by si Topolánkovo sledování objednala.

„Já nevím, jaké důkazy novináři potřebovali, než to, že člověk velmi blízký sociální demokracii a šéfovi marketingu Dimunovi pan Randák prostě fakticky disponuje zpravodajskými metodami a zpravodajskými informacemi. V tomto smyslu já nepotřebuji žádné další důkazy předkládat,“ uvedl Topolánek.

„Myslím, že není důležité, co stačí panu Topolánkovi, ale zda to stačí veřejnosti,“ reagoval prostřednictvím SMS zprávy předseda ČSSD Jiří Paroubek. Podle něj si voliči ze zveřejněných fotografií mohli udělat obrázek o tom, jak si Topolánek představuje trávení volného času. „Neviděl jsem se s panem Randákem od června a odmítám Topolánkovu účelovou, manipulativní a nelogickou argumentaci bez důkazu,“ řekl Dimun. Šéf ODS by měl předložit důkazy a ne „další lži“. „Pomluvami se jen zesměšňuje,“ dodal.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Topolánek byl v Itálii, kde s rodinou a přáteli trávil dovolenou, tajně vyfotografován ve společnosti podnikatelů a lobbistů. Na snímcích je například šéf společnosti ČEZ Martin Roman, lobbista firmy Vladimír Johanes a podle některých médií i ředitel Spolchemie a Setuzy, napojené na uprchlého kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra, Martin Procházka. Někteří komentátoři dávají politiky vyfocené na dovolené ve společnosti byznysmenů do souvislosti se schváleným zákonem o emisních povolenkách. ČEZu přinese desítky miliard korun. ČEZ spojení odmítl.

Politické aféry zahýbaly volbami už v minulosti

Z Topolánkovy dovolené se může stát aféra, která by mohla mít vliv na podzimní výsledky voleb. Stalo se tak totiž i v minulosti. V roce 2006 ovlivnila výsledek voleb takzvaná Kubiceho zpráva. „To, co se tady stalo, je politický gangsterismus, zákeřnost, zbabělost, sarajevský syndrom, podraz,“ vyjádřil se tehdy Jiří Paroubek (ČSSD). Před volbami v roce 1998 zase vypukla tzv. Bamberská aféra. V ní šlo o to, že Miloš Zeman a Karel Machovec už před několika lety dohodli se zahraničními podnikateli obchod. Nelze ovšem vyloučit, že politici ještě přitvrdí. Do voleb zbývají dva měsíce a ostrá politická kampaň se teprve rozbíhá.

Mirek Topolánek na dovolené v Itálii
Zdroj: ČT24/iDNES.cz